In het Syrische Aleppo gaat woensdagnacht (01.00 uur lokale tijd) voor 48 uur een staakt-het-vuren gelden. Het Syrisch leger ging akkoord nadat eerder op de avond de VS en Rusland tot een overeenkomst kwamen.

Dinsdag begon Rusland al een samenwerking met de Verenigde Naties en de Verenigde Staten om Aleppo in de "kalme zone" te krijgen, waar Damascus en Latakia al toe behoren sinds zaterdag. De VN hield woensdag een spoedvergadering over de situatie in Aleppo. 

"Het is belangrijk dat Rusland twee keer zoveel haar best gaat doen bij de nieuwe afspraken", aldus het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ons doel blijft een nationale wapenstilstand in heel Syrië - niet meerdere lokale afspraken."

Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei blij te zijn met de bevestiging van het staakt-het-vuren en er vanuit te gaan dat alle strijdende partijen zich aan het akkoord zullen houden.

Kerry zei dinsdag nog dat als de Syrische president Bashar-al Assad geen wapenstilstand toeliet in Aleppo, er duidelijke gevolgen zouden zijn.

"Dat betekent het einde van het staakt-het-vuren op dit moment, en dan begint de oorlog weer. Ik denk niet dat Rusland dat wil", aldus Kerry dinsdag.

In de afgelopen tien dagen zijn er meer dan 250 doden gevallen in Aleppo en kwamen onder meer ziekenhuizen onder vuur te liggen. 

Video: Bewakingsbeelden van luchtaanval op ziekenhuis Aleppo