Het dodental van de luchtaanvallen op een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo is opgelopen tot ten minste vijftig. 

Onder de doden zijn zes medici, zei hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, die het hospitaal ondersteunde.

Het al-Quds-ziekenhuis, dat in het deel van de stad stond dat in handen is van de rebellen, werd in de nacht van woensdag op donderdag getroffen. Uit alle delen van de wereld kwamen geschokte reacties. Volgens de Verenigde Staten waren de luchtaanvallen het werk van de Syrische luchtmacht. Het Russische ministerie van Defensie heeft betrokkenheid bij de aanslag ontkend.

Eerder uitte de hulporganisatie al hun onvrede over de aanslag. "We veroordelen de vernietiging van het Al Quds-ziekenhuis", laat de hulporganisatie via Twitter weten. "Het berooft mensen van noodzakelijke gezondheidszorg."

Aleppo

De gevechten in Aleppo zijn sinds 22 april weer opgelaaid, nadat er voor heel Syrië op 27 februari een staakt-het-vuren was ingegaan, dat geruime tijd zorgde voor relatieve rust. Het Internationale Rode Kruis stelt donderdag dat het geweld in de stad een humanitair drama veroorzaakt. Volgens de organisatie is de huidige situatie in de stad niet vaak zo slecht geweest in vijf jaar oorlog.

De rebellen en regeringstroepen die allebei een deel van de stad in handen hebben bestoken elkaar dagelijks. Vrijdag werd opnieuw een ziekenhuis getroffen. Bij een moskee kwamen drie mensen om door mortiergranaten, die insloegen net op het moment dat de gelovigen het gebedshuis verlieten.

Rusland en de Verenigde Staten spraken vrijdag af dat vrijdag om middernacht een ''regime van stilte'' moet ingaan, een term die eerder werd gebruikt voor een gevechtsstop in Oost-Oekraïne. De Syrische regering is bereid mee te werken, maar wil de wapenstilstand alleen laten gelden bij de hoofdstad Damascus en in de noordelijke provincie Latakia. In Ghouta, een buitenstad van Damascus, zullen de wapens een dag zwijgen, in Latakia drie. De inwoners van Aleppo hoeven niet te hopen op een luwte in het aanhoudende geweld.

Ook gaan beide landen in gesprek om het geweld in Aleppo te minderen.