Rusland en de Verenigde Staten hebben een "regime van stilte" in Syrië afgesproken dat vrijdag om middernacht moet ingaan. Dat meldt het persbureau RIA-Novosti op gezag van een diplomatieke bron.

De term werd eerder gebruikt voor een staakt-het-vuren in Oekraïne.

Moskou en Washington zullen toezien op het akkoord, dat geldt voor delen van de provincie Latakia en de voorsteden van Damascus. In Damascus geldt het akkoord voor 24 uur, in Latakia voor 72, aldus het Russische persbureau. Het akkoord zou ook voor Aleppo gelden, maar het is niet duidelijk voor hoe lang.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin liet vrijdag weten dat Rusland open staat voor contacten met alle landen die het Syrische vredesoverleg in Genève willen voortzetten, met name de VS.

Opnieuw bombardement

Vrijdag zou er ondertussen opnieuw een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo gebombardeerd zijn. Door de aanval op de wijk Al-Marja raakten verschillende mensen gewond, onder wie een verpleegkundige, zo heeft de burgerbeschermingsorganisatie Witte Helmen tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera gezegd.

Ook zouden er drie mensen om het leven gekomen zijn en 25 gewonden zijn door een mortieraanval op een moskee in Aleppo. Dat gebeurde vrijdag precies op het moment dat de gelovigen de moskee verlieten na het vrijdaggebed.

Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA, dat de rebellen aanwijst als de daders. De moskee ligt in een wijk die in handen is van het regime.

Ziekenhuis

In de nacht van woensdag op donderdag kwamen dertig mensen om het leven toen een ziekenhuis werd aangevallen in een deel van de stad dat de rebellen in handen hebben. De aanslag op het ziekenhuis dat met steun van Artsen zonder Grenzen gerund wordt, is wereldwijd veroordeeld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat de luchtaanval "een doelbewuste aanslag" leek.

Video: Doden bij aanval op ziekenhuis in Aleppo

Doden bij aanval op ziekenhuis in Aleppo
Doden bij aanval op ziekenhuis in Aleppo