Bij een luchtaanval op een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo zijn woensdagnacht zeker 27 mensen om het leven gekomen.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten waren drie van hen kinderen. Ook twee artsen en de laatste kinderarts uit de stad kwamen om.

Het gaat om het Al Quds-ziekenhuis, een ziekenhuis dat wordt gesteund door Artsen zonder Grenzen. "We veroordelen de vernietiging van het Al Quds-ziekenhuis", laat de hulporganisatie via Twitter weten. "Het berooft mensen van noodzakelijke gezondheidszorg."

Het dodental zal ongetwijfeld nog oplopen. Het hoofd van de reddingsdienst ter plaatse sprak van vijftig slachtoffers. De meesten vielen in een gebouw van vijf verdiepingen pal naast het ziekenhuis dat ook zwaar werd getroffen door de Syrische luchtmacht.

Rusland

Bondgenoot Rusland heeft nog niet gereageerd op mogelijke betrokkenheid. Het ministerie van Defensie ontkende tot dusver dat Russische straaljagers of gevechtshelikopters in Syrië burgerdoelen onder vuur hebben genomen.

De aanval vond plaats in een gebied dat door rebellen wordt beheerst. Aleppo geldt als het bolwerk van de Syrische rebellen en is daarom al lange tijd doelwit van beschietingen. 

Donderdag zouden er volgens het Observatorium bij een vuurgevecht in een door de regering beheerste wijk van de stad, nog eens 34 mensen zijn omgekomen. 

Volgens Jan Egeland, voorzitter van de humanitaire task force van de Verenigde Naties, is "de situatie in Aleppo, maar ook in delen van Homs, de afgelopen 24 tot 48 uur catastrofaal verslechterd." Hij riep op tot toegang tot 35 zwaarbelegerde gebieden om humanitaire hulp te kunnen geven. "De hulp aan miljoenen mensen loopt door al het geweld gevaar."

Afgelopen dagen

Het Observatorium meldt donderdag dat de afgelopen zes dagen in Aleppo in totaal zeker 84 mensen omkwamen bij luchtaanvallen van het regeringsleger van president Bashar al-Assad. 49 Burgers kwamen om bij beschietingen die door de rebellen werden uitgevoerd. 

De gevechten in Aleppo zijn sinds 22 april weer opgelaaid, nadat er voor heel Syrië op 27 februari een staakt-het-vuren was ingegaan, dat geruime tijd zorgde voor relatieve rust. Het Internationale Rode Kruis stelt donderdag dat het geweld in de stad een humanitair drama veroorzaakt. Volgens de organisatie is de huidige situatie in de stad niet vaak zo slecht geweest in vijf jaar oorlog.

De oorlog in het land heeft inmiddels aan zeker 250.000 mensen het leven gekost. Zo'n elf miljoen mensen zijn op de vlucht voor geweld.

Video: Doden bij aanslag op ziekenhuis in Aleppo

Doden bij aanval op ziekenhuis in Aleppo
Doden bij aanval op ziekenhuis in Aleppo

Vredesbesprekingen

De vredesbesprekingen worden in de loop van mei voortgezet, maar de verantwoordelijke voor het van de grond krijgen hiervan, VN-gezant Staffan de Mistura, is somber gestemd. In de nacht van woensdag op donderdag zei hij dat het staakt-het-vuren in groot gevaar is. 

"Het beeld is dat het ieder moment kan instorten", zei de diplomaat. De Mistura riep de Verenigde Staten en Rusland op tot snel ingrijpen op het hoogste niveau om de gesprekken tussen de Syrische regering en een deel van de oppositie te redden.

Nieuwe vredesgesprekken zijn volgens De Mistura alleen zinvol als het geweld in Syrië wordt verminderd tot op het niveau van februari en maart.