Het bestand tussen een deel van de strijdende partijen in Syrië is in geding. VN-gezant Staffan de Mistura waarschuwde in de nacht van woensdag op donderdag dat het staakt-het-vuren "in groot gevaar is".

"Het beeld is dat het ieder moment kan instorten", zei de diplomaat. 

De Mistura riep de Verenigde Staten en Rusland op tot snel ingrijpen op het hoogste niveau om de gesprekken tussen de Syrische regering en een deel van de oppositie te redden.

Volgens hem wordt het bestand steeds vaker geschonden. In de afgelopen 48 uur viel in Syrië iedere 25 minuten een dode door geweld en iedere 13 minuten een gewonde, aldus de VN-gezant.

De Mistura is aangesteld om vredesgesprekken van de grond te krijgen, maar hij stelde somber vast dat de gespreksronde die woensdag eindigde is overschaduwd door het oplaaiende geweld.

Mindering

Verdere gesprekken zijn wat hem betreft alleen zinvol als het geweld snel vermindert tot op het niveau van februari en maart. In die maanden hielden de partijen die het bestand tekenden zich er redelijk aan.

De Mistura wil in de loop van mei een nieuwe gespreksronde houden. Bij de gesprekken in Genève zijn diverse oppositiegroepen aanwezig. Met groeperingen als Islamitische Staat (IS) en het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra wordt niet gepraat.