De Amerikaanse president Barack Obama wil geen Amerikaanse grondtroepen naar Syrië sturen. Hij stelt met klem dat alleen militaire inzet de problemen van het land niet kunnen oplossen.

"Het zou een fout zijn voor de VS, of voor het Verenigd Koninkrijk, om grondtroepen te sturen om het regime van Assad omver te werpen", zei hij tegen de BBC. Obama is momenteel in Londen voor een driedaags bezoek.

Obama stelde ook niet te denken dat Islamitische Staat nog tijdens zijn periode in het Witte Huis zal worden verslagen. In november vinden in de VS presidentsverkiezingen plaats.

"Maar we kunnen wel het terrein waar zij opereren verkleinen", voegde de president daar aan toe. Hij noemde de huidige situatie in Syrië een "hartverscheurend, zeer complex probleem. Er zijn geen simpele oplossingen voor deze situatie."

IS-bolwerk

De VS zal wel, samen met de coalitie, luchtaanvallen op IS in Syrië blijven uitvoeren. Het gaat dan om plaatsen als Raqqa, dat geldt als een IS-bolwerk. "We willen die delen van het land isoleren waar strijders worden getraind die naar Europa worden gestuurd", verduidelijkte Obama. Hij verwees hiermee naar de IS-aanslagen die het afgelopen half jaar in onder andere Parijs en Brussel plaatsvonden, en waarbij meer dan 150 mensen om kwamen.

Maar de nadruk moet liggen op het vinden van een diplomatieke oplossing. "Alle partijen moeten met elkaar blijven praten en proberen op die manier een doorbraak te bewerkstelligen, hoe moeilijk dat ook is", stelde Obama.

De president heeft zich in het verleden overigens nooit uitgesproken als een voorstander van het sturen van grondtroepen naar Syrië. Er zijn daarentegen wel Amerikaanse grondtroepen in Irak in gevecht tegen IS, zo schreef BBC in december, ook al ontkende Obama dat. 

Video: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds

Vredesonderhandelingen

De vredesonderhandelingen die momenteel plaatsvinden, verlopen moeizaam. De delegatie van de Syrische oppositie die vooral door Saudi-Arabië wordt gesteund, het Hoge Onderhandelingscomité (HNC), verliet het overleg vorige week. Zij deed dit uit protest tegen het uitblijven van voldoende hulp aan de slachtoffers in belegerde plaatsen in Syrië en vanwege het oplaaiende geweld daar.

Verschillende landen hebben zich de afgelopen tijd uitgesproken over de optie om grondtroepen naar Syrië te sturen. Saudi-Arabië en de Arabische Emiraten zijn wel bereid troepen in te zetten om een einde te maken aan de oorlog in het land.

Nederland wil geen grondtroepen sturen naar IS-gebied. Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken "maken we dan dezelfde fout als destijds in Irak." Koenders is van mening dat het Midden-Oosten de problematiek zelf moet oplossen, maar wel met hulp van het Westen.