De belangrijkste Syrische oppositiegroep is voorlopig niet aanwezig bij de vredesonderhandelingen in Genève. Het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) wil het overleg pas hervatten zodra de omstandigheden zich daarvoor lenen.

"Het voortzetten van de onderhandelingen onder de huidige omstandigheden zal alleen maar leiden tot meer leed onder onze mensen", meldt het HNC in een document dat naar de gewapende oppositiegroepen is gestuurd.

Zij stelden recentelijk dat het staakt-het-vuren ten einde was. De situatie op de grond in Syrië is dan ook sterk verslechterd.

De Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, heeft de vraag om uitstel inmiddels bevestigd en laat weten dat de planning op dit moment is dat er in augustus een nieuwe constitutie en een politieke transitie in Syrië plaats moet vinden. "We hebben dus nog wat tijd, maar het is niet veel."

Video: Drie leden van HNC arriveren bij onderhandelingen

Informele gesprekken

Het Hoog Onderhandelingscomité blijft wel in de Zwitserse stad om deel te nemen aan informele gesprekken, zei De Mistura. De oppositie en de Syrische regering liggen nog altijd ver uit elkaar, aldus de VN-gezant, ofschoon beide kampen inmiddels wel praten over een politieke overgangsperiode.

Aanstaande vrijdag wordt volgens De Mistura de balans opgemaakt en wordt gekeken hoe er nu verder moet worden gegaan in het vredesoverleg.

De reserves van het HNC over de nieuwe overlegronde kwamen al eerder op de dag aan het licht. Het door Saudi-Arabië gesteunde blok stuurde een slechts driekoppige delegatie, terwijl die meestal een vijftiental leden telt.

Druk zetten

De Franse president Francois Hollande stelt maandag dat er druk moet worden gezet op de betrokken partijen om tot een politieke transitie te komen.

"We maken ons zorgen dat de onderhandelingen zullen verzanden of ineenstorten. We moeten er alles aan doen om het staakt-het-vuren in stand te houden en we moeten ervoor zorgen dat de transitie een toekomst heeft."

Poetin

Poetin en Obama hebben maandag telefonisch met elkaar gesproken over de situatie in Syrië. De presidenten blijven zich inzetten om het geweld in Syrië een halt toe te roepen.

Poetin wil dat de gematigde Syrische oppositie gescheiden blijft van Islamitische Staat (IS) en het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra. Ook pleit hij voor sluiting van de Turks-Syrische grens. Volgens het Witte Huis waren de gesprekken "intens".