Syrische rebellentroepen hebben donderdag het grootste deel van de stad Al-Rai nabij de Turkse grens in handen gekregen. De stad geldt als een belangrijke uitvalsbasis van terreurorganisatie IS.

Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en een bron binnen het rebellenleger gemeld.

De stad, in de buurt van de grote stad Aleppo, is ingenomen door troepen die samen vechten als het Vrije Syrische Leger. Zij vechten met wapens die zijn verstrekt door Turkije en andere buitenlandse mogendheden.

Al-Rai vormt volgens persbureau AFP een belangrijke schakel in de aanvoerroute van Turkije naar Syrië. De rebellen betraden de stad na twee dagen van hevige gevechten. De IS-soldaten houden nog wel stand in de stad Halwaniyeh, iets verder naar het oosten.

Wapenstilstand

De inname van Al-Rai lijkt een nieuwe klap te zijn voor IS. Syrische regeringstroepen hebben vorige week al de historische stad Palmyra in het midden van het land heroverd op de terreurorganisatie.

Een staakt-het-vuren dat eind februari inging heeft het geweld in het land aanzienlijk verminderd. Maar in de gebieden die worden beheerst door IS en het aan Al-Qaeda verwante Al-Nusra geldt de wapenstilstand niet.

De verdere vredesonderhandelingen onder leiding van de Verenigde Naties worden volgende week in Geneve voortgezet.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden 

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?