De Syrische staatstelevisie heeft maandag beelden uitgezonden van de stad Palmyra, die dit weekend door het leger werd heroverd op IS. Op de beelden zijn lege straten en zwaar beschadigde gebouwen te zien.

Eerder waren ook al beelden te zien vanuit het museum in Palmyra, de stad uit de oudheid die bekend staat om zijn Romeinse ruïnes. Veel standbeelden waren omgegooid, beschadigd of verwoest. 

In een reactie zei de Syrische hoofd-historicus dat dit "het eind is van de verwoesting van Palmyra." Hij benadrukt dat de monumenten worden hersteld. "We hebben gehuild om Palmyra, hebben ons wanhopig gevoeld, maar we hebben de hoop niet verloren", zei Mamoun Abdelkarim zondag tegen Reuters.

De verovering van Palmyra werd groot nieuws toen uit satelietbeelden van de Verenigde Naties bleek dat IS de karakteristieke tempel van Bel opblies. Uit de beelden die nu zijn vrijgegeven, blijkt ook dat een aantal monumenten in de oude stad nog overeind staat.

Video: Syrisch leger filmt Palmyra vanuit de lucht

Palmyra gefilmd vanuit de lucht na herovering Syrische leger
Palmyra gefilmd vanuit de lucht na herovering Syrische leger

Gevechten

Syrische staatsmedia melden dat het vliegveld van Palmyra inmiddels weer open is, nadat het leger de omgeving veilig verklaarde. Ondanks dat Palmyra officieel heroverd is, zijn er nog wel enkele IS-strijders in de stad aanwezig en wordt er nog gevochten, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten

Het leger wordt tijdens de gevechten ondersteund door Russische luchtaanvallen, in het noordoosten van Palmyra. Ook zijn luchtaanvallen ten oosten van Palmyra uitgevoerd, meldt het Observatorium.

Ondanks het bericht dat Rusland zich terug zou trekken uit Syrië, nu twee weken geleden, worden nog steeds tientallen aanvallen uitgevoerd. In een telefoongesprek met de Russische president Poetin heeft de Syrische president Assad de aanwezigheid van de Russen geprezen en een belangrijke schakel in de herovering van Palmyra genoemd. De stad zal opnieuw worden opgebouwd, zo zei de president. 

Tegenslag

Voor zover bekend zijn 417 IS-strijders omgekomen in de strijd om Palmyra, 194 Syrische militairen kwamen om.

De herovering van Palmyra, bekend om de vele eeuwenoude Romeinse reünies, is de grootste tegenslag voor IS sinds zij het kalifaat uitriepen over een groot deel van Syrië en Irak. Palmyra moet volgens het leger de basis worden van waaruit verder tegen IS gestreden zal worden. Militanten van IS zitten nog wel in Raqqa en Deir al-Zor.

Islamitische Staat heeft ook in andere regio’s terrein verloren, waaronder de Iraakse stad Tikrit en de Syrische plaats al-Shadadj in februari.