Syrische regeringstroepen hebben zondag de historische stad Palmyra heroverd op Islamitische Staat (IS).

Een legerbron zegt op de Syrische staatstelevisie dat de stad "volledig onder controle is."

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten klinken er nog steeds geweerschoten in het oosten van de stad, maar zouden de meeste IS-strijders Palmyra hebben verlaten.

Het Syrische militaire commando zei zondag dat de overwinning het begin markeert van de ineenstorting van Islamitische Staat.

Volgens de verklaring zal het leger, gesteund door de Syrische en Russische luchtmacht, de campagne tegen Islamitische Staat, het Nusra Front "en andere terroristische groeperingen" voortzetten. De Syrische regering heeft alle gewapende groepen die tegen het regime van president Bashar al-Assad vechten aangemerkt als terroristisch.

De terreurbeweging nam Palmyra in mei vorig jaar in. De stad staat bekend om zijn Romeinse ruïnes, die grotendeels door IS werden verwoest. De troepen van president Assad begonnen enkele weken geleden een offensief om de stad te heroveren. Ze werden daarbij ondersteund door bombardementen van Russische gevechtsvliegtuigen.

Bij die gevechten zijn zeker 180 regeringssoldaten om het leven gekomen. Volgens het Observatorium vielen er aan de kant van IS ruim vierhonderd doden. Dat zou het grootste verlies zijn voor de terreurgroep sinds het uitroepen van het kalifaat in 2014.

Video: 'Regeringsleger Syrië heeft IS uit Palmyra verdreven'

Syrische leger herovert gedeelte Palmyra op IS
Syrische leger herovert gedeelte Palmyra op IS

Strategisch

Palmyra is strategisch gezien van groot belang. Met de stad in handen, ligt de weg open naar Deir al-Zor, de meest oostelijke provincie die Islamitische Staat in Syrië in handen heeft.

De verovering van Palmyra door IS werd groot nieuws toen de terreurorganisatie dreigde de Romeinse tempel en zuilengalerij te verwoesten. Het werelderfgoed was één van de toeristische trekpleisters van Syrië. In augustus vorig jaar bleek uit beelden van de Verenigde Naties dat IS de tempel en andere monumenten inderdaad opblies.