De Russische troepen zijn begonnen met het terugtrekken uit Syrië. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de eerste Russische gevechtsvliegtuigen zijn vertrokken.

De toestellen stegen op van de vliegbasis Hmeymim in de provincie Latakia.

Op de Russische televisie waren beelden te zien van militairen die uitrusting in een transportvliegtuig laadden waarmee de suggestie werd gewekt dat ze aan het vertrekken waren uit het land.

President Vladimir Poetin verkondigde maandagavond dat de troepen een groot deel van de doeleinden in het land hebben bereikt. Daarmee zouden de voorwaarden van het vredesoverleg in Geneve zijn geschapen.

De president kondigde de terugtrekking aan rond een bijeenkomst met zijn ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken.

De Russische bondgenoot Bashar al-Assad liet maandag weten dat is besloten ''de Russische militaire aanwezigheid in het Syrische luchtruim te verminderen''.

Video: Rusland pakt uitrusting in voor terugkeer

Russen pakken uitrusting in op Syrische luchthaven voor terugkeer
Russen pakken uitrusting in op Syrische luchthaven voor terugkeer

September

Rusland greep eind september in met een grote hoeveelheid gevechtsvliegtuigen om Assad voor de ondergang te behoeden. Volgens Poetin worden alleen terroristen gebombardeerd, maar er zouden ook gematigde rebellen worden geraakt. 

Sinds 27 februari is een staakt-het-vuren van kracht tussen het Syrische leger en groepen rebellen, maar in de afgelopen weken werd dat meerdere keren geschonden.

Rusland stelde dinsdag dat het land luchtaanvallen zal blijven uitvoeren in Syrië.