De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gezegd dat een groot deel van de Russische militairen in Syrië vanaf dinsdag terug naar huis komt. De troepen zouden voor een groot deel hun doeleinden in dat land hebben bereikt.

Poetin zei dat de Russische strijdkrachten de voorwaarden voor vredesoverleg hebben geschapen. De marine- en luchtmachtbases die Rusland in Syrië gebruikt, blijven functioneren zoals die dat eerder ook deden.

De president kondigde de terugtrekking aan rond een bijeenkomst met zijn ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken. 

Poetins Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad heeft maandag laten weten dat is besloten ''de Russische militaire aanwezigheid in het Syrische luchtruim te verminderen''. In een verklaring zegt de Syrische regering dat Rusland het land blijft steunen "in de strijd tegen terrorisme."

Gevechtsvliegtuigen

Rusland greep eind september in met een grote hoeveelheid gevechtsvliegtuigen om Assad voor de ondergang te behoeden.

Assad beheerste na vijf jaar burgeroorlog nog nauwelijks een zesde van het grondgebied met zijn uitgeputte en uitgedunde strijdkrachten.

Rusland moet zich nu intensief op het vredesoverleg storten, aldus Poetin. Hij heeft hierover telefonisch overleg gevoerd met de Syrische president Bashar al-Assad.

'Geen verschil van inzicht'

De Syrische regering sprak suggesties tegen dat de Russische aankondiging een gevolg zou zijn van verschillen van inzicht tussen de twee landen. De stap is gecoördineerd en al langere tijd voorbereid, stelde Syrië maandag.

De Syrische strijdkrachten zeiden verder met dezelfde vastberadenheid als voorheen te vechten, in samenwerking met 'vrienden en bondgenoten', tot de veiligheid en stabiliteit in het land is hersteld, aldus een verklaring van het militaire commando.

Positie Assad

Poetin heeft het tijdens het gesprek met Assad volgens het Kremlin niet gehad over de toekomst van Assad, hoewel de oppositie zijn vertrek eist. De positie van Assad speelt ook een belangrijke rol bij de vredesgesprekken over Syrië.

Een zegsman van de Syrische oppositie zei in een reactie wel dat "het vredesoverleg een positieve impuls krijgt als het Russische plan serieus is". Terugtrekking van Russen betekent volgens hem dat Assad onder veel meer druk komt om te veranderen.

Toch heeft de Russische minister Lavrov over die vredesgesprekken gezegd dat ze niet simpel zullen zijn. Het is volgens hem afwachten of alle partijen op komen dagen en aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

Reacties

Ook andere landen reageren op het besluit van Poetin. Amerikaanse autoriteiten laten weten dat ze niet waren ingelicht over de plannen van Poetin om de Russische troepen grotendeels terug te trekken.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Assad door het besluit van Rusland gedwongen wordt op tot een vreedzame transitie te komen om een einde te maken aan de oorlog.

Minister Koenders liet in een reactie weten dat de stap van Rusland een goed kan zijn voor Syrië. "Het zou een positieve stap kunnen zijn als er daadwerkelijk druk wordt uitgeoefend op Assad en de aan hem gelieerde groepen om het staakt-het-vuren te respecteren en constructief aan de onderhandelingen deel te nemen. Maar eerst zien, dan geloven", zegt Koenders.

'Niet simpel'

Maandag ging in Genève het vredesoverleg over Syrië verder, waarbij vertegenwoordigers van de Syrische regering en oppositiegroepen overleggen onder leiding van de Verenigde Naties.

Sinds 27 februari is een staakt-het-vuren van kracht tussen het Syrische leger en groepen rebellen, maar in de afgelopen weken werd dat meerdere keren geschonden.