De Verenigde Staten en Frankrijk vinden dat het Syrische regime de vredesbesprekingen verstoort. De uitspraken komen voordat maandag een nieuwe onderhandelingsronde begint. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft het Syrische regime zondag gewaarschuwd om de vredesbesprekingen niet onder druk te zetten. Hij doelt daarmee op een uitspraak van zijn Syrische ambtsgenoot die stelt dat de positie van Assad als president van Syrië onbespreekbaar is.

Ook zou het regime tijdens de vredesoverleggen niet willen spreken met partijen die het presidentschap van Assad ter discussie willen stellen. 

“Dat is een provocatie”, vindt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault. De Amerikaanse minister Kerry zegt "als Syrië en diens bondgenoten menen dat ze de grenzen van het vredesoverleg kunnen testen, dan hebben ze dat fout.” 

Transitie

Rusland en Iran, de twee belangrijkste bondgenoten van het Syrische regime, stemden eerder in met plannen voor politieke veranderingen in Syrië. Er moet een non-sektarische overheid komen en een nieuwe grondwet. Uiteindelijk zou het ook tot eerlijke presidentsverkiezingen moeten komen.

Volgens Frankrijk en de VS is het regime echter niet van plan om hiermee akkoord te gaan. Kerry zegt daarom dat Rusland nog eens kritisch naar de benadering van het Syrische regime zou moeten kijken. 

Een delegatie van de Syrische oppositie zegt serieus te willen praten over een oplossing voor het conflict. In een nieuwe Syrische regering kan volgens de oppositie geen plaats zijn voor president Assad.

Staakt-het-vuren

Sinds 27 februari is een staakt-het-vuren van kracht tussen het Syrische leger en groepen rebellen, maar in de afgelopen weken werd dat meerdere keren geschonden.

Onder leiding van de Verenigde Naties bespreken verschillende partijen maandag met elkaar of en hoe er een einde aan de oorlog in Syrië kan komen. 

Inmiddels duurt de strijd in Syrië al vijf jaar. De oorlog heeft ruim een kwart miljoen levens gekost.