Een politieke overgangsperiode in Syrië kan alleen plaatsvinden als president Bashar Assad vertrekt of sterft. Dat heeft een van de onderhandelaars van de Syrische oppositie zaterdag gezegd.

Maandag moet onder leiding van de Verenigde Naties vredesoverleg beginnen in Genève.

De hoop van de VN is dat het overleg uiteindelijk zal leiden tot een politieke overgangsperiode en dat daarmee een einde komt aan de bloedige burgeroorlog. "Het kan niet zo zijn dat deze periode begint met dit regime of het hoofd van dit regime aan de macht", zei Mohamad Alloush.

De uitlatingen van Alloush zijn de zoveelste tegenvaller voordat het overleg überhaupt is begonnen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem zei zaterdag juist dat de positie van Assad niet ter discussie kan staan tijdens de gesprekken in Genève.

John Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei eerder op de dag dat niks het geplande vredesoverleg in Syrië in de weg staat.

Kerry signaleert dat het geweld in Syrië sinds het staakt-het-vuren significant is beperkt. Volgens Kerry kan er gesproken worden van een afname van het geweld van tussen de 80 en 90 procent. Hij zegt echter wel dat het geweld nog verder teruggebracht moet worden.

Sinds 27 februari is een staakt-het-vuren van kracht tussen het Syrische leger en groepen rebellen, maar in de afgelopen weken werd dat meerdere keren geschonden.

Gevechtsvliegtuig

Syrische rebellen hebben zaterdag in het westen van Syrië een gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. Waarschijnlijk was het een toestel van de Syrische krijgsmacht, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Een bron bij het leger bevestigde dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten.

Volgens het Observatorium werd het vliegtuig boven de provincie Hama uit de lucht geschoten door rebellen met hittezoekende raketten. Een rebellengroep die actief is in het gebied, Jaish al-Nasr, beweerde echter dat luchtafweergeschut werd gebruikt.

De legerbron zei dat het vliegtuig bezig was te landen toen het werd getroffen. Hij noemde de beschieting een schending van het bestand dat onlangs werd gesloten.