Syrische regering wil niet over positie Assad praten bij vredesoverleg

De Syrische overheid heeft zaterdag gezegd dat ze tijdens het vredesoverleg geen gesprekken zullen voeren over het presidentschap van Bashar al-Assad. 

Het vervolg van de gesprekken onder toezicht van de Verenigde Naties moet volgende week beginnen.

"We zullen met niemand over de positie van het presidentschap praten. Assad is het eigendom van de Syrische mensen", aldus minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem tijdens een persconferentie in Damascus.

"Ik adviseer de oppositie beter niet naar de gesprekken te komen als ze denken hierover te kunnen praten. Ze moeten die waanideeën laten varen'', zo verwees hij naar de internationale roep om het aftreden van Assad en de vorming van een overgangsregering.

De Syrische oppositie vindt dat Damascus hierdoor het vredesoverleg al tegenhoudt voordat ze begonnen zijn. "Hij is de nagels al in de kist van Genève aan het zetten", aldus Monzer Makhous, een lid van de oppositie, over al-Moualem tegen Al Arabiya Al Hadath TV. "Moualem stopt Genève voordat het is begonnen.''

Aanstaande maandag worden de vredesbesprekingen in Genève voortgezet.

Afname geweld

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei eerder op zaterdag dat niks het geplande vredesoverleg in Syrië in de weg staat. 

Kerry signaleert dat het geweld in Syrië sinds het staakt-het-vuren significant is beperkt. Volgens Kerry kan er gesproken worden van een afname van het geweld van tussen de 80 en 90 procent. Hij zegt echter wel dat het geweld nog verder teruggebracht moet worden.

Sinds 27 februari is een staakt-het-vuren van kracht tussen het Syrische leger en groepen rebellen, maar in de afgelopen weken werd dat meerdere keren geschonden. Kerry zal hierover overleggen met zijn Russische collega's en aandringen op het beperken van geweld door de Syrische overheid.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat tijdens de afgelopen 24 uur de wapenstilstand tien keer is geschonden, maar dat het staakt-het-vuren grotendeels werkt.

Straaljager

Zaterdag is er ook in het westen van Syrië een gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. Waarschijnlijk was het een toestel van de Syrische krijgsmacht, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens het Observatorium werd het vliegtuig boven de provincie Hama uit de lucht geschoten door rebellen met hittezoekende raketten. Een rebellengroep die actief is in het gebied, Jaish al-Nasr, zei echter dat luchtafweergeschut werd gebruikt.

Het Syrische leger heeft nog niet op de berichten gereageerd.

Video: Luchtaanval in Syrië ondanks wapenstilstand

Lees meer over:
Tip de redactie