Syrische regering sluit zich volgens Rusland aan bij vredesoverleg

De regering van de Syrische president Bashar al-Assad neemt volgende week deel aan het vredesoverleg dat in het Zwitserse Genève gepland staat. 

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten. De oppositie tegen Assad heeft vrijdag ook gemeld maandag naar het overleg te komen.

Officieel heeft Syrië nog niets gezegd over deelname aan het overleg onder leiding van VN-gezant Staffan de Mistura. Verwacht wordt dat de Syrische minister van Buitenlandse Zaken dat zaterdag zal doen.

Het Kremlin zegt dat instandhouding van de territoriale eenheid van Syrië voor Rusland en waarschijnlijk ook andere landen een essentiële voorwaarde is. Minister Sergej Lavrov meent dat ook de etnische Koerden in Syrië aan het overleg moeten deelnemen.

Onderhandelen zonder de Koerden zou een "blijk van zwakte" van de internationale gemeenschap zijn, zei Lavrov.

Nieuwe regering

De Mistura zei in een interview met het Russische persbureau RIA-Novosti dat het overleg vooruitgang moet opleveren over onderwerpen als de vorming van een nieuwe regering, nieuwe verkiezingen en een nieuwe grondwet.

Over hooguit anderhalf jaar zouden onder toezicht van de Verenigde Naties parlements- en presidentsverkiezingen moeten plaatsvinden, zei hij.

Lees meer over:
Tip de redactie