'Acht Nederlandse jihadisten door IS geëxecuteerd in Syrië'

Terreurgroep Islamitische Staat zou afgelopen vrijdag acht Nederlandse jihadisten hebben geëxecuteerd in de Syrische stad Raqqa. Ook zouden er tientallen Nederlandse strijders gevangen zijn genomen. 

Dat melden Syrische activisten uit Raqqa, genaamd Raqqa_SL, maandag op Twitter. Er is nog geen bevestiging, maar bronnen melden aan RTL Nieuws dat de executie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

De Nederlandse jihadisten zouden zijn geëxecuteerd wegens corrupt gedrag. Voor IS is dat een beschuldiging die wordt gebruikt voor alles wat het kalifaat schade kan aanrichten.

Volgens The Post Online, die iemand heeft gesproken van de actiegroep Raqqa_SL, zou het conflict gaan om een Nederlandse IS-strijder die terug naar huis wilde. Hij probeerde een groep van zestig á zeventig andere landgenoten over te halen om mee te gaan. 

Een Nederlander werd vervolgens gearresteerd en gedood na een conflict met een IS-strijder. De groep Nederlanders kwam in opstand en doodde daarbij een bemiddelaar van IS, waarna alle Nederlanders werden gearresteerd. Acht van hen werden geëxecuteerd.

NCTV

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof past de executie binnen het beeld dat inlichtingendienst AIVD heeft geschetst van het totalitair regime van IS. "Het klimaat van wantrouwen dat IS blijft voeden en daarbij eigen leden wantrouwt en executeert", zegt Schoof.

"We kennen de berichten, maar kunnen ze nog niet bevestigen", aldus de NCTV. "Maar weet dus bij wie je je aansluit", waarschuwt hij potentiële Syriëgangers.

Hoofdstad kalifaat

Volgens RTL Nieuws is Raqqa_SL een groep van Syrische media-activisten. Ze maken melding van misstanden door IS en het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Raqqa is het hoofdkwartier van IS in Syrië en is door de extremisten uitgeroepen tot hoofdstad van hun 'kalifaat'. De stad wordt hevig vanuit de lucht bestookt onder meer door Franse gevechtsvliegtuigen. 

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden

Animatie door: In60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie