De Verenigde Naties willen samen met andere hulporganisaties de komende vijf dagen ruim 150.000 Syriërs in belegerde gebieden van hulpgoederen voorzien.

Dat heeft de coördinator in het gebied zondag verklaard.

De VN heeft daarbij hulpgoederen voor ongeveer 1,7 miljoen mensen in moeilijk bereikbare gebieden klaar staan. Het wachten is op toestemming van de strijdende partijen in het gebied om naar die plaatsen te gaan.

Naar schatting zitten ongeveer 500.000 mensen klem tussen strijdende partijen op belegerde plaatsen en hebben circa 4,6 miljoen mensen die op moeilijk bereikbare plekken zitten dringend hulp nodig.

Wapenstilstand

Sinds 26 februari is er een staakt-het-vuren in Syrië van kracht. De westerse coalitie, president Bashar al-Assad en de strijdende rebellen zijn dat overeengekomen. De wapenstilstand moet worden nageleefd zodat de vredesbesprekingen op 7 maart verder kunnen gaan. Het bestand is onder meer bedoeld om humanitaire hulp zoals die van de VN, mogelijk te maken in de belegerde gebieden.

De strijd tegen Islamitische Staat gaat echter gewoon door. Tijdens het bestand is het alleen niet toegestaan wapens, uitrustingen of manschappen te verplaatsen.