In Syrië is de nacht van vrijdag op zaterdag rustig verlopen. Een staakt-het-vuren zorgde er volgens eerste berichten voor dat op de plekken waar het hevigst werd gevochten de wapens zwegen.

Syrië-gezant Staffan de Mistura van de Verenigde Naties liet weten dat de situatie is "gekalmeerd", schrijft de BBC zaterdag. Het staakt-het-vuren ging om middernacht (23.00 uur Nederlandse tijd) in.

Het activistische Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt ook dat de nacht rustig is verlopen. Het was in de meeste gebieden stil. In de noordelijke stad Aleppo zijn wel vuurgevechten gehoord.

Rebellen in het noordwesten van Syrië hebben gemeld dat ze in de nacht zijn aangevallen door regeringstroepen. Bij de aanval in bergen ten noordoosten van de Syrische havenstad Latakia, vlakbij de Turkse grens, zouden drie doden zijn gevallen.

Autobom

Ook is er in de provincie Hama volgens Syrische staatsmedia een autobom afgegaan. Daarbij zijn zeker twee mensen om het leven gekomen.

Volgens De Mistura wordt er een schending van het bestand onderzocht, mogelijk is dat de autobom.

Hij liet eerder op de avond weten dat vredesbesprekingen over Syrië op 7 maart verder kunnen gaan als het staakt-het-vuren grotendeels wordt nageleefd.

De wapenstilstand geldt niet voor terreurgroepen als Islamitische Staat (IS). Het bestand is vooral bedoeld om humanitaire hulp mogelijk te maken in de belegerde gebieden.