Het Russische ministerie van Defensie heeft woensdag laten weten dat de intensiteit van de Russische luchtaanvallen in Syrië sinds twee dagen sterk afneemt.

De luchtaanvallen zouden zijn gestaakt in gebieden waar strijdende partijen hebben aangegeven mee te willen doen met het bestand dat zaterdag moet ingaan.

De Franse president Hollande, de Amerikaanse president Obama, de Britse premier Cameron en de Duitse bondskanselier Merkel hebben dinsdagavond overleg gevoerd over Syrië. De vier hebben volgens een Duitse regeringswoordvoerder beklemtoond dat het de verantwoordelijkheid is van Moskou en Damascus te voorkomen dat er luchtaanvallen zijn op rebellen die meedoen aan het bestand.

Washington en Moskou hebben afgesproken dat ze pogen een staakt-het-vuren te regelen in Syrië. De regering van president Assad heeft zich bereid verklaard de strijd te staken.

Een coalitie van rebellengroepen die in de Saudische hoofdstad Riyad bijeenkomt, heeft zich nog niet officieel bereid verklaard de wapens neer te leggen. De coalitie die wordt vertegenwoordigd door het Hoge Onderhandelingscomité (HNC), vreest dat de luchtaanvallen doorgaan.

De Verenigde Naties hebben woensdag voor het eerst in Syrië hulpgoederen gedropt. Volgens een medewerker van de VN zijn 21 ton aan eten en andere hulpgoederen op gewenste plekken terechtgekomen.

Video: Rusland bombardeert Syrische olieraffinaderijen

Bestand

Moskou en Washington hebben bepaald dat de partijen die zich bij het bestand aansluiten dit voor vrijdag 11.00 uur onze tijd moeten opgeven. Het bestand moet dan twaalf uur later beginnen.

Ondertussen wordt er ten zuidoosten van de stad Aleppo hevig gevochten tussen regeringstroepen en jihadisten van Islamitische Staat (IS). Die zijn maandag bij Khanasar opgedoken en dreigen er een belangrijke weg naar Aleppo te blokkeren. IS en de jihadisten van het al-Nusra Front zijn geen partij bij het staakt-het-vuren omdat ze volgens de VN terroristen zijn.