Strijdende partijen in Syrië moeten op zaterdag 27 februari de wapens neerleggen. Op die dag moet, zo blijkt uit een akkoord tussen Rusland en de Verenigde Staten, een staakt-het-vuren ingaan.

Rusland en de VS zijn voorzitter van een VN-werkgroep die bemiddelt tussen de Syrische regering en verschillende oppositiegroepen.

Rusland moet ervoor zorgen dat de Syrische regering, Iran en andere bondgenoten zich aan het bestand houden en de VS is verantwoordelijk voor de belangrijkste oppositiegroepen. Het staakt-het-vuren geldt niet voor IS en al-Nusra, die op de terreurlijst van de VN-Veiligheidsraad staan.

Poetin heeft de wapenstilstand telefonisch met Obama besproken. Volgens de Russische president kan de overeenkomst als voorbeeld dienen in de strijd tegen terrorisme. Rusland zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de Syrische regering de wapenstilstand nakomt.

De VS zien het akkoord als de volgende stap in het op gang brengen van gesprekken over politieke veranderingen in Syrië.

Ook Turkije heeft het akkoord verwelkomd. Vice-premier Numan Kurtulmus stelt dat Turkije wel het recht heeft om op te treden tegen bedreigingen langs de grens.

Assad

De Syrische president Bashar al-Assad stelde dit weekend bereid te zijn tot een staakt-het-vuren, op voorwaarde dat terroristische groeperingen er geen misbruik van maken. Ook zouden landen die de opstandelingen steunen, die steun moeten stopzetten. Vooral de Turken moeten volgens Assad stoppen met het sturen van wapens en andere logistieke steun. 

Eerder zaterdag ging de Syrische oppositie akkoord met een wapenstilstand van twee tot drie weken als Rusland stopt met luchtaanvallen.

Bondgenoot

Rusland is een trouwe bondgenoot van het regime van Assad en heeft eind september militair ingegrepen om het regime voor de ondergang te behoeden. De Verenigde Staten behoren tot de felste tegenstanders van Assad.

De door Saudi-Arabië gesteunde rebellen van het Hoge Onderhandelingscomité (HNC) stemmen onder voorwaarden in met het plan, zei HNC-woordvoerder Riyad Farid Hijab maandag. Volgens Hijab kan het bestand worden gerealiseerd met behulp van ''internationale garanties''.

Rusland en de VS willen dat een speciale bestandswerkgroep van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) op het bestand gaat toezien. Nederland is eerder deze maand lid van deze club geworden.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden