De Syrische stad Damascus is zondag opgeschrikt door een drietal explosies waardoor zeker dertig mensen zijn omgekomen. Eerder op de dag vielen al tientallen doden bij aanslagen in Homs.

Volgens de Syrische staatstelevisie vonden de explosies plaats in de sjiitische wijk Sayyid Zeinab in het zuiden van Damascus. Het gebied is door hulpdiensten afgezet, schrijft het Russische persbureau Interfax.

De ontploffingen waren van een bomauto en twee bomaanslagen door zelfmoordterroristen, meldt persbureau AFP. De aanslagen waren gepleegd op een moment dat kinderen in het gebied terugkwamen van school.

De ontploffingen waren even ten zuiden van een belangrijke sjiitische moskee met daarin een tombe met het lichaam van een kleindochter van profeet Mohammed.

Terreurgeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen opgeëist.

Homs

In de Syrische stad Homs was zondag ook al een dubbele bomaanslag, waarbij zeker 57 mensen om het leven kwamen. De aanslagen werden gepleegd met autobommen en vonden plaats in het centraal gelegen district Zahra.

De aanslagen werden eerder al opgeëist door IS. Vorige maand pleegde die beweging ook al een aanslag in Homs.

Video: Eerder was er al een dubbele bomaanslag

Wapenstilstand

De aanslagen komen op het moment dat er al enige tijd overlegd wordt over een wapenstilstand in Syrië. Bashar al-Assad, de Syrische president, gaf zaterdag aan een staakt-het-vuren te accepteren indien er geen misbruik van gemaakt zou worden door terroristische groeperingen.

"We hebben al gezegd dat we onze militaire missie willen stoppen, maar dan moeten terroristen de wapenstilstand niet kunnen gebruiken om hun positie te verstevigen", zo sprak Assad. 

Voorlopige overeenkomst

Ondanks de aanslagen liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zondag weten dat er een voorlopige overeenkomst is gesloten over de wapenstilstand. Kerry had kort daarvoor nog gesproken over de afspraak met de Russische minister Sergei Lavrov.

Zowel de VS als Rusland zullen in gesprek gaan met de partijen in het conflict. Ook liet Kerry weten te hopen dat Obama en Poetin snel met elkaar in gesprek zullen gaan en dat daarna snel een staakt-het-vuren kan worden toegepast.

De wapenstilstand is een mogelijke opstap zijn naar een nieuw vredesoverleg. Dit overleg zou 25 februari van start moeten gaan, maar volgens VN-gezant Staffan de Mistura is die datum niet langer "realistisch" te noemen.

Rusland

Rusland en Iran hebben zondag onverwacht overlegd. De Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe reisde onaangekondigd naar Teheran om er de jongste ontwikkelingen te bespreken met de Iraanse president Hassan Rouhani.

Sjoigoe had een boodschap van zijn president Vladimir Poetin bij zich. Wat die boodschap inhoudt, is niet bekendgemaakt. Er werd na afloop van de bespreking sowieso geen enkele inhoudelijke mededeling gedaan.

Rouhani herhaalde dat ook hij vindt dat de burgeroorlog slechts met diplomatieke middelen is te stoppen en dat de Syriërs zelf de toekomst van hun land moeten bepalen. Daarover zijn Rusland en Iran het roerend eens. Beide landen ondersteunen ook het bewind van de Syrische president Assad en bestrijden in Syrië de terroristen van Islamitische Staat.