Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische stad Homs zijn zondag zeker 57 mensen om het leven gekomen.

Ook zouden in ieder geval honderd mensen gewond geraakt bij de aanslagen, meldt persbureau AFP op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De staatstelevisie maakte ook melding van de aanslagen, maar sprak van 32 doden en tientallen gewonden.

De aanslagen werden gepleegd met autobommen en vonden plaats in het centraal gelegen district Zahra. De aanslagen zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Vorige maand was IS al verantwoordelijk voor een aanslag in de stad, daarbij kwamen toen meer dan twintig mensen om het leven.

Wapenstilstand

De aanslagen komen op het moment dat er al enige tijd overlegd wordt over een wapenstilstand in Syrië. Bashar al-Assad, de Syrische president, gaf zaterdag aan een staakt-het-vuren te accepteren indien er geen misbruik van gemaakt zou worden door terroristische groeperingen.

"We hebben al gezegd dat we onze militaire missie willen stoppen, maar dan moeten terroristen de wapenstilstand niet kunnen gebruiken om hun positie te verstevigen", zo sprak Assad. 

Voorlopige overeenkomst

Ondanks de aanslagen liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zondag weten dat er een voorlopige overeenkomst is gesloten over de wapenstilstand. Kerry had kort daarvoor nog gesproken over de afspraak met de Russische minister Sergei Lavrov.

Zowel de VS als Rusland zullen in gesprek gaan met de partijen in het conflict. Ook liet Kerry weten te hopen dat Obama en Poetin snel met elkaar in gesprek zullen gaan en dat daarna snel een staakt-het-vuren kan worden toegepast.

De wapenstilstand is een mogelijke opstap zijn naar een nieuw vredesoverleg. Dit overleg zou 25 februari van start moeten gaan, maar volgens VN-gezant Staffan de Mistura is die datum niet langer "realistisch" te noemen.

Video: Beelden van kort na de dubbele bomaanslag Homs