Ook de Syrische president Bashar al-Assad zegt bereid te zijn tot een staakt het vuren, op voorwaarde dat terroristische groeperingen er geen misbruik van maken.

Ook zouden landen die de opstandelingen steunen, die steun moeten stopzetten, laat een woordvoerder van Assad zaterdag weten.

"We hebben al gezegd dat we onze militaire missie willen stoppen, maar dan moeten terroristen de wapenstilstand niet kunnen gebruiken om hun positie te verstevigen."

Vooral de Turken moeten stoppen met het sturen van wapens en andere logistieke steun, zei de president.

Oppositie

Eerder zaterdag ging de Syrische oppositie akkoord met een wapenstilstand van twee tot drie weken als Rusland stopt met luchtaanvallen. 

Een wapenstilstand zou verlengbaar moeten zijn en worden gesteund door alle partijen behalve terreurbeweging Islamitische Staat, aldus een bron dicht bij de vredesbesprekingen onder leiding van de VN.

Sinds Rusland zich vorig jaar in het conflict heeft gemengd, is de strijd opgelaaid. Rusland voert luchtaanvallen uit op de Syrische rebellen en steunt daarmee president Assad. De Russische president Vladimir Poetin stelt deze aanvallen uit te voeren in het kader van de strijd tegen IS.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds