De Franse regering heeft vrijdag Moskou en Damascus opgeroepen een bestand in acht te nemen zoals een week eerder was voorgesteld.

In de marge van een internationale veiligheidsconferentie in München heeft een reeks betrokken landen 11 februari afgesproken zich in te zetten voor een staakt-het-vuren in Syrië binnen een week. Maar de strijd lijkt zich te verhevigen.

Er is ook afgesproken te proberen een gevechtspauze te gebruiken om zeker zeven belegerde gebieden van hulpgoederen te voorzien. Dat is ondanks alles volgens de Verenigde Naties in de afgelopen dagen al in vijf gebieden gelukt.

Voorts worden voorbereidingen getroffen om via de lucht hulp naar de oostelijke stad Deir al-Zor te brengen. Die stad wordt omsingeld door jihadisten van Islamitische Staat (IS), voor wie volgens de partijen in München geen wapenstilstand zal gelden.

In München is verder afgesproken een soort 'doorstart' te maken met het vredesoverleg in Genève. Dat zou 25 februari moeten beginnen, maar de Syrië-gezant van de VN, Staffan de Mistura, zei dat het niet realistisch is te denken dat dat lukt.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat vrijdagmiddag voor het eerst een werkgroep in Genève samenkomt die een wapenstilstand moet voorbereiden. De bijeenkomst staat onder leiding van Rusland en de VS. Een eventueel bestand wordt bedreigd door verheviging van de strijd rond Aleppo.