VN gaat voedseldroppings uitvoeren in Syrië

De Verenigde Naties gaan voedseldroppings uitvoeren boven de stad Deir al-Zor, die is belegerd door strijders van Islamitische Staat (IS).

Dat zei de VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland donderdag.

Volgens Egeland heeft het Wereldvoedselprogramma een ''concreet plan'' om de operatie de komende dagen uit te voeren. ''Het is een gecompliceerde operatie en zou in veel opzichten de eerste in zijn soort zijn.''

De 200.000 inwoners van Deir al-Zor kampen met ernstige voedseltekorten. Veel lidstaten hebben hun steun voor de operatie uitgesproken, waaronder de Verenigde Staten en Rusland.

Vrachtwagens

In het afgelopen etmaal hebben 114 VN-vrachtwagens voedsel en medische hulpmiddelen afgeleverd in vijf belegerde gebieden. Dit zijn echter gebieden die door meer gematigde rebellengroepen zijn omsingeld. In Deir al-Zor zijn droppings de enige optie, aldus Egeland. ''Het is of droppings, of niks. Droppings zijn een wanhopige maatregel in wanhopige tijden.''

Egeland riep op toegang te verschaffen tot nog eens vier miljoen mensen in moeilijk bereikbare gebieden in Syrië.

Nederland geeft 2 miljoen euro aan het programma, maakte minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag bekend. Het WFP heeft in totaal 18 miljoen euro nodig voor de droppings.

De Nederlandse bijdrage komt uit het budget van 125 miljoen euro dat Nederland onlangs op de Syrië-conferentie in Londen heeft toegezegd.

Lees meer over:
Tip de redactie