Honderd trucks met hulpgoederen op pad in Syrië

De Verenigde Naties hebben woensdag gemeld dat er inmiddels vijf plaatsen die door regeringsgezinde troepen in Syrië zijn belegerd, hulpgoederen hebben ontvangen. Er werd drinkwater, voedsel en geneesmiddelen bezorgd.

In totaal hebben zo'n 100.000 mensen hulp ontvangen, zo meldt de VN. Er zijn ondertussen meer dan honderd vrachtauto's in Syrië op pad om de hulpgoederen te verdelen. De Syrische regering gaf dinsdag toestemming voor de hulpkonvooien.

Een speciale humanitaire werkgroep van de VN komt donderdag in Genève bijeen om een uitbreiding van de hulpacties te bespreken. De acties vinden plaats in het kader van afspraken die vorige week in München zijn gemaakt.

Tijdens de internationale conferentie in München zijn mogendheden overeengekomen om meer dan 400.000 mensen in Syrië te helpen die door belegeringen van de buitenwereld zijn afgesloten. Onder die mogendheden zijn Rusland en de VS. De afspraak was naar zeker vijftien plaatsen te gaan waar er gebrek is aan alles door de belegeringen.

Madaya

Woensdag zijn onder meer een dorp niet ver van de Libanese grens, Madaya en een voorstad van Damascus, Mouadamiya al-Sham, en dorpen in het noordwesten door de vrachtauto's met hulpgoederen bereikt.

In de voorstad van Damascus die door regeringstroepen is belegerd, kwam een konvooi van 35 vrachtwagens aan. Sinds het begin van het jaar is één keer eerder een hulpkonvooi in Moudamiya al-Sham aangekomen. Volgens het Internationale Rode Kruis zitten daar circa 50.000 mensen vast.

Lees meer over:
Tip de redactie