Een hulpkonvooi met 35 vrachtwagens is woensdag aangekomen in Moudamiya, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus. 

Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA.

Moudamiya is een van de plaatsen in Syrië waar mensen vanwege langdurige belegeringen zijn verstoken van voedsel en andere basisbenodigdheden. Zeker honderd trucks stonden eerder op de dag klaar bij Damascus om naar Moudamiya en een aantal andere locaties te rijden.

De vrachtwagens die niet Moudamiya als bestemming hadden, wachtten halverwege de dag nog altijd op groen licht om te vertrekken.

Sinds het begin van het jaar is één keer eerder een hulpkonvooi in Moudamiya aangekomen. Volgens het Internationale Rode Kruis zitten in de voorstad zo'n 50.000 mensen in de val.

Beelden van de aankomst van het hulpkonvooi:

No-flyzone

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag de wens van een no-flyzone boven Syrië uitgesproken. Dat schrijft de Volkskrant. Merkel zegt de humanitaire situatie in Syrië onacceptabel te vinden. 

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zegt woensdag in de Tweede Kamer dat "alles wat kan bijdragen tot grotere veiligheid van de mensen daar, daar zal het kabinet zich voor inspannen. Daar rust geen enkel taboe op."

Turkije liet eerder woensdag weten een veiligheidszone te willen instellen langs de grens in Syrië. De zone op Syrisch grondgebied zou 10 kilometer breed moeten worden en gevrijwaard moeten zijn van gewelddadigheden.