Turkije wil een gezamenlijke operatie op de grond in Syrië. Het land heeft dat voorgesteld aan de bondgenoten. 

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zijn die het niet eens over een grondoperatie.

''Sommige landen zoals wij, Saudi-Arabië en enkele West-Europese landen hebben gezegd dat een grondoperatie nodig is. Maar om dit alleen van Saudi-Arabië, Turkije en Qatar te verwachten is onjuist en onrealistisch'', aldus de minister.

Eerder dinsdag maakte een Turkse overheidsfunctionaris de wens voor inzet op de grond voor het eerst bekend. Zonder militairen op Syrische bodem is het volgens hem onmogelijk de slepende burgeroorlog in Syrië te beslechten.

''Turkije zal niet op eigen houtje een grondoperatie beginnen'', zei de overheidsfunctionaris. ''We leggen coalitiepartners de wenselijkheid van een grondoperatie voor. Wij willen een grondoperatie. Als daarover overeenstemming is, zal Turkije eraan deelnemen.''

Gelijke munt

Turkije blijft er ondertussen alles aan doen om niet te worden meegesleurd in de oorlog in het buurland, zei premier Ahmet Davutoglu in een rede voor het parlement.

Eerder op de dag liet het Turkse leger weten ''met gelijke munt'' te hebben teruggeslagen na beschietingen vanuit Syrië. Het is de vierde dag op rij dat Turkse troepen doelen in Syrië bestoken.