Bij de aanvallen op een school en ziekenhuizen in het noorden van Syrië zijn maandag circa vijftig doden gevallen.

Dat maken de Verenigde Naties bekend. 

De bombardementen vielen op onder meer ziekenhuizen in Murat al-Numan, ten zuidwesten van de stad Aleppo en op Azaz, ten noorden van Aleppo.

Onder de slachtoffers zijn kinderen en lokale medewerkers van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. In Azaz werd een kinderziekenhuis getroffen. Beide plaatsen zijn in handen van Syrische rebellen. Die beschuldigen Damascus en Moskou ervan achter de bombardementen te zitten.

Video: Doden bij aanval op ziekenhuizen

Vijftig doden bij aanvallen op ziekenhuizen Syrië
Vijftig doden bij aanvallen op ziekenhuizen Syrië

Ban Ki-moon

VN-chef Ban Ki-moon heeft geschokt gereageerd. ''De secretaris-generaal is uiterst bezorgd door de berichten dat zeker vijf medische faciliteiten en een school zijn bestookt in de Noord-Syrische provincies Aleppo en Idlib", aldus een VN-woordvoerder. Er zijn volgens hem vijftig burgers gedood onder wie kinderen en velen zijn gewond geraakt.

''Deze aanvallen zijn een grove schending van internationaal recht. Ze werpen een schaduw over de voornemens die afgelopen week in München zijn genomen door de ISSG (Internationale Steungroep voor Syrië)'', zei de woordvoerder.

Coalitie

De door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft in het noordwesten van Syrië ziekenhuizen gebombardeerd. De Russische luchtmacht heeft daar niets mee maken.

Dit zei de Syrische ambassadeur in Moskou, Riad Haddad, maandag tegen Russische media. Hij beschuldigde voorts Turkije ervan zich militair te mengen in de strijd in Syrië door de soennitische extremisten van IS te steunen. Turkije dreigt Koerdische strijders in Noord-Syrië aan te vallen.