Turkije zal de Syrische stad Azaz nooit in handen laten vallen van de Koerdische militie YPG. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag laten weten.

Davutoglu zegt dat als YPG besluit om de stad weer te benaderen, Turkije met harde hand zal reageren. 

Het Turkse leger bestookte zondag voor de tweede dag op rij stellingen van de Koerdische YPG-strijders in Syrië. 

De Turkse regering beschouwt de YPG, die banden onderhouden met de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, als een terroristische organisatie. Syrië vindt dat Turkije zich niet met deze "binnenlandse kwestie" moet bemoeien.

De Verenigde Staten en andere westerse landen steunen de Koerdische militie in Syrië omdat de Koerden helpen met het bestrijden van terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië.

Video: Ziekenhuis in Azaz getroffen door raket

Ontkennen

Turkije ontkende maandag via de defensieminister Ismet Yilmaz dat Turkse troepen Syrië zouden zijn binnengetrokken. Ook is het land niet van plan dat in de nabije toekomst te gaan doen.

Syrië had dit weekend bij de VN gemeld dat zeker honderd Turkse soldaten de grens met Syrië zouden zijn overgestoken. Zij zouden onder meer Syrische rebellen bevoorraden die momenteel bij Damascus strijden tegen Syrische troepen.

De VN zou hier tegen moeten optreden omdat het een aantasting van de soevereiniteit van Syrië zou zijn, aldus de Syrische overheid.

Conferentie

Ondertussen proberen diverse landen tijdens een conferentie in München een vredesplan te bespreken voor Syrië. Landen als de VS en Frankrijk dringen er op aan bij Rusland te stoppen met bombardementen van gebieden waar Syrische burgers wonen. In een telefoongesprek heeft de Amerikaanse president Barack Obama er bij zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin op aangedrongen de bombardementen te staken.

Rusland stelt echter dat het staakt-het-vuren, dat later deze week van kracht zou moeten worden, niet van toepassing is op de strijd tegen terroristische organisaties als IS en Al-Qaeda.