De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Russische president Vladimir Poetin dringend gevraagd te stoppen met de luchtaanvallen op Syrische rebellen.

Dat heeft het Witte Huis volgens Amerikaanse media zondag in een verklaring gemeld.

Obama heeft zondag met Poetin gebeld over het onderwerp.

De Amerikaanse president beklemtoonde tegenover zijn Russische ambtgenoot dat het voor hulporganisaties mogelijk moet zijn om hulpgoederen naar de burgers in de belegerde gebieden te brengen.

Daarnaast wees Obama Poetin met klem op het belang van het beëindigen van alle aanvallen voor het handhaven van een bestand in Syrië.

Het Kremlin heeft het gesprek zondag bevestigd. President Poetin heeft Obama duidelijk gemaakt dat hij graag met het Witte Huis een "gezamenlijk front tegen het terrorisme" wil vormen.

Wapenstilstand

Donderdag kwamen Rusland, een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, en zestien andere landen overeen dat de inzet van wapens binnen een week beëindigd moet zijn in Syrië.

Rusland stelt echter niet te willen stoppen met de luchtaanvallen op Syrië, omdat het staakt-het-vuren niet van toepassing is op de strijd tegen terroristische organisaties als IS en Al-Qaeda.

Op de Veiligheidsconferentie in München hebben diverse landen Rusland toch opgeroepen een eind te maken aan de bombardementen op Syrische burgers. Dat is volgens hen noodzakelijk om de vrede in het land te doen terugkeren. Bovendien lijken de bombardementen meer gericht tegen de rebellen dan tegen de terroristen.

Burgeroorlog

De regering-Assad duidt al haar tegenstanders aan als terroristen en heeft aangekondigd de strijd voort te zetten. In Syrië woedt al sinds 2011 een burgeroorlog. Maar de strijd is opgelaaid sinds Rusland zich in het conflict heeft gemengd.

Video: Luchtaanval van Rusland in Syrië

Rusland bombardeert Syrische olieraffinaderijen
Rusland bombardeert Syrische olieraffinaderijen