Nederland wordt onderdeel van internationale steungroep Syrië

Nederland treedt op korte termijn toe tot het selecte gezelschap van landen in de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG), een groep van zeventien landen waar onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Iran en Saudi-Arabië deel van uitmaken.

Dat maakte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag op de veiligheidstop in München bekend tegenover NU.nl.

De ISSG probeert gezamenlijk tot een oplossing te komen voor het Syrische conflict. De steungroep bestaat naast bovengenoemde partijen uit internationale organisaties als de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Arabische Liga en de landen Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, China, Egypte, Irak, Jordanië, Libanon, Oman, Qatar, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Koenders wijst erop dat Nederland zich al geruime tijd breed inzet in Syrië. "We hebben er veel programma’s lopen", zegt de minister. Nederland verleent onder andere humanitaire steun en niet-letale ondersteuning aan strijdende partijen.

Tevreden

De bewindsman is tevreden dat Nederland nu ook aan tafel zal schuiven om zich in te zetten om tot een oplossing te komen voor de burgeroorlog die zich al vijf jaar voortsleept.

Donderdag zetten de Verenigde Staten en Rusland een voorzichtige eerste stap. De twee grootmachten bereikten een een akkoord over een staakt-het-vuren dat sceptisch werd ontvangen. 

Afgesproken is dat de aanvallen vanaf volgende week zullen stoppen en dat er zo snel mogelijk begonnen wordt met het verlenen van humanitaire hulp. Jihadistische groeperingen als IS en al-Nusra vallen niet onder dit bestand.

Pril begin

Minister Koenders ziet het bestand als "een pril begin”, maar hij blijft kritisch. De wapenstilstand zal pas volgende week van kracht zijn, en “daar hebben de mensen nu nog weinig aan”, aldus de minister. 

Eerst moet nog maar blijken dat de Russen de gevechtsvliegtuigen ook echt aan de grond zullen houden, vooral nu het leger van president Bashar al-Assad steeds meer terreinwinst boekt.

Bovendien bleek uit een ontmoeting die Koenders eerder op de dag had met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov dat de Russen een brede definitie hebben van wie er terroristen zijn. "Dat is een complicatie waar snel helderheid over moet komen”, aldus Koenders.

Vluchtelingenstroom

Ondertussen lijkt nog geen einde te komen aan de vluchtelingenstroom uit Syrië. Deze week melden zich opnieuw tienduizenden Syriërs aan de Turks-Syrische grens. Velen van hen zijn de stad Aleppo ontvlucht waar het regeringsleger van Assad met behulp van niets ontziende Russische bombardementen bezig is met een opmars en de stad heeft omsingeld.

Europese leiders lijken de oplossing van de Europese vluchtelingenproblematiek vooral te zoeken in Turkije. 

De Europese Unie biedt de Turken 3 miljard euro, visumvrij reizen en hernieuwde onderhandelingen over de toetreding tot de Europese Unie in ruil voor de Turkse belofte dat zij de grens op slot doen en ervoor zorgen dat er geen vluchteling de oversteek naar Griekenland kan maken. 

Video: Vluchtelingenstroom naar Europa vaak over zee

Marineschepen

Tegelijkertijd neemt ook de NAVO maatregelen en kondigde donderdag aan marineschepen in te zetten om te patrouilleren op de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland. Niet om de bootjes met vluchtelingen terug te sturen, maar om de mensensmokkel aan te pakken, verzekerde NAVO-baas Jens Stoltenberg. 

Daar komt bij dat de EU ook de Grieken verder onder druk zet. In een poging de toestroom van vluchtelingen een halt toe te roepen, heeft Griekenland drie maanden de tijd gekregen om de controle van de Europese buitengrenzen op orde te brengen. Als de Grieken de grenscontroles niet weten te verscherpen, dan dreigt het land twee jaar uit de Schengen gezet te worden.

Vluchtelingen uit Syrië, maar ook Afghanistan en Iran proberen via Turkije de oversteek naar het Europese vasteland te bereiken. Op gammele bootjes wagen zij de reis richting Griekenland waarna zij door het Europese opengrenzenbeleid vrij kunnen reizen binnen de 26 landen die zich in de Schengenzone bevinden. 

Paspoortvrije

Het dreigement zet het paspoortvrije reizen verder onder druk. Eerder stelden Zweden en Denemarken grenscontroles in om de stroom asielzoekers af te remmen. 

Koenders zal daarom dit weekend een bezoek brengen aan de Grieken. "Schengen is van essentieel belang voor ons allemaal. Daarom gaan we zaterdag naar Griekenland om de samenwerking te intensiveren.” 

Hij roept de Europese landen op om gezamenlijk op te trekken en eenduidig op te treden. Koenders ziet dat Europese landen zich steeds verder terugtrekken. De migratieproblematiek ziet hij als een stresstest voor de zowel de Europese Unie als de samenleving. 

"Op EU-niveau gaat het erover of we kunnen omgaan met deze crisis. Het belangrijkste is dat wij van onze politieke leiders vragen om realistisch te zijn: het probleem zal niet in tien dagen worden opgelost.”

"Maar ook onze samenleving krijgt een stresstest te verduren. Daar gaat het om integratie. Intergratie van de mensen die het recht hebben om in Nederland te blijven. Voor hen hebben wij de opdracht om ze zo spoedig mogelijk op te nemen in onze samenleving en ze te wijzen op hun rechten en plichten. Daar ligt ook een opdracht voor ons als ontvangende samenleving.

Tip de redactie