Akkoord over tijdelijke wapenstilstand in Syrië

Grootmachten zijn het eens geworden over een tijdelijke wapenstilstand in Syrië en het verlenen van humanitaire hulp aan mensen in het conflictgebied. Het staakt-het-vuren moet binnen een week van start gaan.

Dat maakt de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken, John Kerry, in de nacht van donderdag op vrijdag bekend, aldus persbureau Reuters.

Zeventien landen waaronder de VS en Rusland waren bij elkaar gekomen in München voor een veiligheidsconferentie. Het staakt-het-vuren geldt niet voor de terroristische organisatie Islamitische Staat.

Tevens zijn volgens Kerry alle partijen het erover eens dat verder overleg zo snel mogelijk moet worden gehouden in Genève.

Video: Drone filmt verwoestingen in Homs

Doorbraak

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wordt de komende dagen pas duidelijk of er echt sprake is van een doorbraak. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond maakte een voorbehoud.

Hammond zei dat het akkoord enkel kans van slagen heeft als Rusland stopt met bombardementen. "Maar als het plan volledig en zoals afgesproken wordt uitgevoerd, dan is het een belangrijke stap richting het onderbreken van het moorden en lijden in Syrië."

Volgens zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zijn er beloftes op papier gezet, maar is de echte test of alle partijen deze afspraken ook eerbiedigen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die voorstelde om het staakt-het-vuren per 1 maart te laten ingaan, zei na de conferentie in München dat het stoppen van het geweld in Syrië "moeilijk" zal worden.

Macaber duo

In politiek Den Haag wordt verheugd gereageerd op de wapenstilstand, al is er ook scepsis. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes: "Dit zou de doorstart van het politieke proces kunnen zijn, maar dan moeten bommen en belegeringen nu wel echt stoppen", stelt hij. 

"Het feit dat de wapenstilstand pas over een week ingaat, zal mensen die vast zitten in Aleppo nog weinig hoop geven. Het westen moet het macabere duo Poetin en Assad duidelijk maken dat hun oorlogsmisdaden volstrekt onacceptabel zijn en dat als deze poging faalt sancties heel snel in beeld komen."

Han Ten Broeke (VVD) spreekt van "het moment van de waarheid". "Ik ben er sceptisch over of het algehele bestand gaat werken vanaf 1 maart. De Amerikanen wilden per direct een algeheel staakt-het-vuren, maar dit is het Russische voorstel en zij hebben de vinger aan de trekker. Eerst zien, dan geloven."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zit er hetzelfde in: "Dit is onverwacht goed nieuws. Maar eerst zien, dan geloven. Alles hangt ervan af of Rusland de bombardementen daadwerkelijk stopt."

Het CDA hoopt dat de wapenstilstand ruimte biedt voor humanitaire hulp. "Een akkoord zou ook de zo noodzakelijke voedselaanvoer mogelijk kunnen maken en zo de ergste noden kunnen ledigen", aldus CDA-Kamerlid Raymond Knops.

"Voor de mensen die uitgehongerd en gebombardeerd zijn door met name Assad en de Russen telt maar 1 ding: houden alle partijen zich aan dit akkoord?"

Luchtaanvallen

Momenteel gaat de strijd in Syrië gewoon door. Een Koerdisch-Syrische militie heeft in de nacht van woensdag op donderdag met steun van Russische gevechtsvliegtuigen een militair vliegveld op Syrische rebellen veroverd.

Volgens waarnemers hebben Russische vliegtuigen zeker dertig aanvallen uitgevoerd op het vliegveld Menagh, niet ver van de Turkse grens.

Lees meer over:
Tip de redactie