Syrië zal elke inval op haar grondgebied beschouwen als een oorlogsdaad. Het land reageerde daarmee op de Saudische aankondiging dat Riyad bereid is grondtroepen naar Syrië te sturen.

"Elke inval op Syrisch land zonder toestemming van de Syrische regering is een oorlogsdaad. En het spijt ons dat diegenen die invallen naar hun land zullen terugkeren in doodskisten", zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, zaterdag. 

Volgens de minister is een staakt-het-vuren vrijwel onmogelijk zolang de grenzen naar Turkije en Jordanië nog open zijn en zolang er geen akkoord is over een lijst met terreurgroeperingen die in Syrië opereren. Hij zei daarmee zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov te citeren.

Rebellengroeperingen die de Syrische president Bashar al-Assad bestrijden, worden bevoorraad via Turkije en Jordanië.

Turkse grens

Ondertussen hebben zich zaterdag opnieuw tienduizenden mensen gemeld bij de Turkse grens die gevlucht zijn uit de zwaar bestookte Syrische stad Aleppo. Bij de grensovergang Bab al-Salam zijn inmiddels zeker twintigduizend mensen binnengekomen. In de stad Asas, eveneens vlakbij de grens, houden zich volgens de Verenigde Naties ook nog eens circa tienduizend vluchtelingen op.

De gouverneur van de Turkse provincie Kilis zei zaterdag dat er 35.000 vluchtelingen in de laatste 48 uur aan de grens zijn gekomen. "Onze poort is momenteel niet gesloten, maar er is geen reden Syriërs binnen te laten", zo luidde de boodschap van Turkije. De vluchtelingen zouden hulpgoederen en tenten gekregen hebben.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, bevestigde tijdens een speciale conferentie in Amsterdam dat de grens gewoon open is. Volgens hem zijn nog eens 55.000 mensen onderweg naar Turkije, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Aleppo. "We hebben al vijfduizend vluchtelingen binnengelaten. We kunnen ze daar niet alleen laten, want de luchtaanvallen gaan door. Ze vallen de scholen, ziekenhuizen en burgers aan", zei Cavusoglu.

Video: Syrische vluchtelingen wachten bij Turkse grensovergang

Syrische vluchtelingen wachten bij Turkse grensovergang
Syrische vluchtelingen wachten bij Turkse grensovergang