Op de donorconferentie voor Syrië is donderdag in Londen een enorm bedrag voor de slachtoffers van de burgeroorlog toegezegd. 

De deelnemers hebben samen meer dan 10 miljard dollar (rond de 9 miljard euro) over voor hulp aan vluchtelingen in de komende jaren.

De gastheer van de conferentie, de Britse premier David Cameron, zei dat er voor dit jaar alleen al ruim 6 miljard dollar is toegezegd. Dat is echter minder dan de 9 miljard dollar waar de VN en de buurlanden van Syrië om hebben gevraagd.

VN-chef Ban Ki-moon sprak van een record. Nog nooit heeft de wereldgemeenschap in één dag tijd zo veel geld voor een bepaalde crisis toegezegd, aldus Ban Ki-moon.

De Nederlandse premier Mark Rutte was als voorzitter van de EU op de donorconferentie. Hij sprak onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europees president Donald Tusk over de aanpak van de crisis.

Vluchtelingenstroom

Rutte benadrukte dat de aanpak van de vluchtelingencrisis nog veel te langzaam gaat. Ieder land moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. Het conflict in Syrië is een van de belangrijkste oorzaken voor de vluchtelingenstroom naar Europa, die grotendeels via Turkije gaat.

''We hebben eerder goede afspraken gemaakt over onder meer het actieplan EU-Turkije, het versterken van de bewaking van de buitengrenzen en goede registratie in functionerende hotspots. Maar de uitvoering gaat nog veel te langzaam'', aldus Rutte.