Meer dan drieduizend Syriërs zijn de afgelopen paar dagen de grens met Turkije overgestoken, op de vlucht voor oprukkende Syrische troepen in de noordelijke provincie Latakia.

Het gaat om Turkmenen en Arabieren, aldus de Turkse rampenorganisatie AFAD maandag.

De verwachting is dat nog enkele duizenden anderen naar Turkije komen. Een kamp dat vooral Turkmenen herbergt in het Syrische dorp Yamadi, werd geëvacueerd.

De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad trekken op, daarbij ondersteund door Russische luchtaanvallen.

Gevechtsvliegtuig

Turkse beschuldigingen dat een Russisch gevechtsvliegtuig recentelijk het Turkse luchtruim heeft geschonden, deed het Russische ministerie van Defensie maandag af als "een provocatie". De door Turkse kant "gelanceerde hysterie, die wij definiëren als 'ongefundeerde propaganda' zien wij als een provocatie met voorbedachten rade", liet het ministerie weten.

Vorig jaar haalde Turkije een Russische straaljager neer, eveneens wegens schending van het Turkse luchtruim. Dat leidde tot een diplomatieke rel tussen beide landen en een Russische boycot van Turkse producten.

Verklaring

Het Russische ministerie van Defensie zei verder een verklaring te willen van de NAVO, het Pentagon en de Turkse strijdkrachten op een schietincident in Syrië. Rusland zegt in het bezit te zijn van een video van de generale staf van de Syrische strijdkrachten en een Syrische oppositiegroep waaruit blijkt "dat Turkse artillerie een Syrisch grensdorp heeft beschoten", aldus de verklaring.