Verenigde Naties beginnen vrijdag zeker met vredesoverleg Syrië

De Verenigde Naties beginnen vrijdag in Genève zeker met nieuw vredesoverleg over Syrië. Dit heeft een VN-woordvoerster en medewerkster van de speciale Syrië-gezant Staffan de Mistura donderdag beklemtoond.

De speciale gezant zelf drukte zich donderdag in een korte videoboodschap aan het Syrische volk wat voorzichtiger uit. Hij sprak van "in de komende dagen".

Maar de VN drong er donderdag op aan dat er van uitstel geen sprake mag zijn. Het vredesoverleg zou oorspronkelijk afgelopen maandag al van start gaan.

De Mistura heeft de partijen gesmeekt geen voorwaarden vooraf te stellen. Alleen partijen die de VN als terroristisch heeft bestempeld zijn niet welkom. Dat zijn de soennitische extremisten van Islamitische Staat en het aan al-Qaeda verwante al-Nusra Front.

Turkije

Maar cruciale partijen in het overleg dreigen ook weg te blijven als er "andere terroristen" komen. Turkije vindt bijvoorbeeld dat de Syrische Koerden van de Democratische Unie Partij (PYD) terroristen zijn. Ankara wil niet komen als de PYD erbij is.

Rusland vindt de strijdgroep Jaysh al-Islam terroristisch. Die vormt onderdeel van de coalitie die met steun van de Saudi's door de HNC wordt vertegenwoordigd. Iran heeft geklaagd dat Saudi-Arabië probeert "allerlei terroristen met nieuwe maskers op" naar Genève te krijgen.

Bombardementen

De door Saudi-Arabië gesteunde groep tegenstanders van het Syrische regime die zich Hoog Onderhandelingscomité (HNC) noemt, laat het in ieder geval afweten. Er is vrijdag niemand van het HNC in Genève, zei George Sabra van het comité donderdag tegen Arabische media.

De oppositie die het comité vertegenwoordigt, blijft eisen dat voordat de gesprekken beginnen, eerst de bombardementen stoppen en dat het belegeren van plaatsen ophoudt. Ook eisen ze een garantie op humanitaire hulp.

"Morgen zijn wij niet in Genève. We zouden wel naar de stad kunnen gaan, maar we komen niet naar het vredesoverleg als onze eisen niet ingewilligd worden", aldus Riad Hijab, coördinator van de HNC.

Amerika

De Verenigde Staten drongen er woensdag al bij Syrische rebellen op aan naar het nieuwe vredesoverleg te komen en geen voorwaarden vooraf te stellen. Het is een historische kans, beklemtoonde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het overleg moet volgens de VS ook de weg openen voor humanitaire hulp en andere maatregelen.

De Mistura zei eerder te verwachten dat er eerst "toenaderingsgesprekken" zullen zijn, die zes maanden kunnen duren. De eerste gespreksrondes zouden twee tot drie weken duren en informeel moeten zijn.

Burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog brak uit in 2011 en heeft minstens 260.000 mensen het leven gekost. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen. 

De eerdere twee pogingen in Genève een aantal strijdende partijen tot vrede te bewegen, zijn mislukt. De Mistura wil het komende overleg dan ook niet 'Genève 3' noemen, maar een hele nieuwe start maken.

Lees meer over:
Tip de redactie