Zo'n vierhonderd verhongerde mensen in de Syrische plaats Madaya moeten zo snel mogelijk medische hulp krijgen. Zonder medische hulp komen de inwoners van de plaats om het leven, aldus een VN-diplomaat maandag (lokale tijd).

Dat zei hij na afloop van een vergadering van de VN-Veiligheidsraad, die was belegd vanwege de erbarmelijke omstandigheden in Madaya in het westen en al-Foua en Kefraya in het noordwesten.

De stad is in handen van de rebellen en wordt omsingeld door regeringstroepen, waardoor de 40.000 inwoners van de buitenwereld zijn afgesloten. Al-Foua en Kefraya worden gegijzeld door de rebellen.

Voor het eerst sinds maanden konden er maandag voedsel en medicijnen worden geleverd. Hulptroepen van het Rode Kruis en de Verenigde Naties slaagden erin de plaatsen te bereiken.

Beelden van uitgehongerde inwoners gingen de afgelopen weken de wereld over. Volgens Artsen Zonder Grenzen overleden sinds 1 december 28 mensen door ondervoeding. Mensen eten bladeren en planten om te kunnen overleven. De laatste keer dat hulpgoederen de plaatsen konden bereiken was in oktober.

Tactiek

Het gijzelen van complete steden is een beproefde tactiek in de Syrische burgeroorlog die de afgelopen vijf jaar het leven kostte aan een kwart miljoen mensen.

De levering van voedsel en medicijnen aan de belegerde plaatsen is moeilijk, omdat frontlinies tussen strijdende partijen moeten worden doorkruist. Het konvooi van maandag kon de inwoners bereiken na een akkoord tussen de strijdende partijen. Er werd in Madaya 330 ton aan goederen geleverd.

Video: Hulp onderweg naar belegerde Syrische stad Madaya 

Hulp arriveert in belegerde Syrische stad Madaya
Hulp arriveert in belegerde Syrische stad Madaya

Melk

Volgens de Britse ambassadeur Matthew Rycroft moeten ongeveer 850 kinderen dringend melk hebben. Voor vierhonderd anderen is medische evacuatie bittere noodzaak.

De Syrische ambassadeur Bashar Ja'afar zei dat zijn regering "volledig zal meewerken aan de levering van hulp", maar dat er veel verkeerde informatie over Madaya is.

Hij deed de beelden van uitgehongerde mensen af als "verzinsels". Volgens Ja'afar is er genoeg humanitaire hulp, maar zijn sommige hulpgoederen geroofd door gewapende terroristische groeperingen.