Rusland heeft Westerse landen duidelijk gemaakt geen bezwaren te hebben tegen een aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad als onderdeel van een vredesproces. 

Dat is een duidelijke verzachting van de altijd publiekelijk verklaarde steun aan Assad, vooruitlopend op gesprekken vrijdag in New York, aldus diplomaten.

Rusland is naast Iran altijd een belangrijke bondgenoot geweest van Assad en grijpt inmiddels ook militair in tegen anti-regeringstroepen in Syrië, waar de vijf jaar durende burgeroorlog inmiddels al meer dan een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost. Rusland en Iran hebben er lang op aangedrongen dat het lot van Assad in landelijke verkiezingen moet worden beslist.

Westerse mogendheden en landen als Turkije, Saudi-Arabië hebben met tegenzin ingestemd met Assads aanblijven gedurende een overgangsperiode. Dat compromis heeft de deur geopend voor een verschuiving van het standpunt van de kant van Rusland, zeggen diplomaten.

Volgens een westerse diplomaat is dat "een stap die zal eindigen met een vertrekkende Assad". De Russen zouden op het punt gekomen zijn dat ze aanvaarden dat Assad tegen het einde van deze transitie zal zijn vertrokken, hoewel ze volgens de diplomaat  "niet bereid zijn dat in het openbaar te zeggen.''

Wapenstilstand

De Verenigde Staten, Rusland, Iran, Saudi-Arabië en grote Europese mogendheden zijn het in eerdere gesprekken eens geworden over een routekaart die moet leiden tot een wapenstilstand in Syrië.

Ook voorziet het plan vanaf januari in zes maanden durende besprekingen tussen de regering van Assad en de oppositie, om te komen tot een regering van nationale eenheid en verkiezingen binnen achttien maanden.

Een derde ronde van besprekingen hierover vindt vrijdag in New York plaats. Daar komen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov en een aantal andere ministers bijeen in het streven een definitieve deal te bereiken over beëindiging van de oorlog in Syrië.