De Syrische oppositie en vertegenwoordigers van de Syrische regering van president Bashar al-Assad ontmoeten elkaar mogelijk begin januari.

De oppositiepartijen zijn het donderdag in de Saudische hoofdstad Riyad na twee dagen praten eens geworden om alle politieke en gewapende fracties samen te brengen voor de vredesbesprekingen.

De afgevaardigden van islamitische rebellengroepen, verbannen politieke tegenstanders van het regime en activisten uit Damascus probeerden in Riyad de verschillen te overbruggen en tot een gezamenlijke strategie te komen.

Ook de machtige islamitische rebellengroepering Ahrar al-Sham ondertekende uiteindelijk ondanks aanvankelijke aarzeling toch de gemeenschappelijke verklaring. Wel waren de verschillende groeperingen het met elkaar eens dat president Assad en zijn aanhangers geen rol mogen spelen in de toekomst van Syrië. 

Vertegenwoordiging

De conferentie besloot een leiderschapsgroep van 25 leden samen te stellen uit alle geledingen van de oppositie. "Zij vertegenwoordigen alle oppositionele fracties, politiek en militair, en zij gaan de beslissingen nemen in het politieke proces", zei een woordvoerder van de groepering Nationale Coalitie.

Daarnaast wordt een onderhandelaarsgroep van vijftien mensen aangewezen. Grote vraag is nog of de verschillende partijen het eens kunnen worden over de namen van de vertegenwoordigers.