De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is maandag in Abu Dhabi voor gesprekken met hoge functionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saudi-Arabië over Syrië. 

De inzet is manieren te vinden om de oppositiegroepen in Syrië op één lijn te krijgen voor een volgende maand te houden conferentie in Saudi-Arabië.

De haastig georganiseerde bijeenkomsten in de hoofdstad van de VAE zijn met onder meer kroonprins Sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahayan van Abu Dhabi en minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir van Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië, Iran, Turkije en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China) ontmoetten elkaar eerder deze maand in Wenen over de kwestie-Syrië. Daar spraken zij af met een plan te komen voor formele gesprekken tussen de Syrische president Bashar al-Assad en tegenstanders van de Syrische regering.

Verdeeldheid

De verdeeldheid onder Syrische oppositiegroepen wordt vaak genoemd als een van de vele belemmeringen bij de diplomatieke inspanningen om het conflict in het land te beëindigen. Daarbij kunnen sommige groepen rekenen op steun van het Westen, anderen juist van de Arabische Golfstaten.

Saudi-Arabië en andere soennitische Arabische Golfstaten zijn al lange tijd de belangrijkste voorstanders van de opstand tegen Assad. De oppositie omvat verder de in Turkije gevestigde Syrische Nationale Coalitie, een politiek orgaan, en een breed scala aan rebellengroepen.

Het Syrische conflict begon in 2011 met de protesten tegen vier decennia dictatuur van de familie-Assad. Sindsdien zijn ongeveer een kwart miljoen mensen gedood en elf miljoen, de helft van de totale bevolking, werd uit hun huizen verdreven.