Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) pleit zondag op de internationale VN-dag tegen gedwongen verdwijningen voor de onmiddellijke vrijlating van vier Syrische mensenrechtenactivisten.

Het gaat om de zogeheten Douma Four die in december 2013 door gewapende mannen werden ontvoerd. Sindsdien is niets over hun lot bekend.

"Er heerst een ijzige stilte rondom de wandaden en massamoorden van het regime-Assad. De belangrijke strijd die wij dag in dag uit tegen IS voeren, mag nooit leiden tot passiviteit rond de massale mensenrechtenschendingen door Assad. De Douma Four zijn de helden van deze tijd", aldus Koenders.

Razan Zeitouneh, Samira al-Khalil, Wael Hamade en Nazem Hammadi zijn vier Syriërs die tot het moment van hun ontvoering via het Violations Documentation Centre (VDC) verslag deden van mensenrechtenschendingen in Syrië.

Koenders pleit ervoor dat het Internationaal Strafhof in Den Haag de situatie in Syrië mag onderzoeken. Ook wil hij dat de onafhankelijke VN-onderzoekscommissie voor Syrië toegang krijgt tot het land.