Koerdische strijders grijpen het momentum aan dat de herovering van het Noord-Syrische Kobani op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hun heeft gegeven.

De Koerden zetten hun offensief door op het platteland rond Kobani en willen IS uit tientallen dorpen verdrijven die de moslimextremisten nu nog bezet houden.

Strijders van de Koerdische militie YPG trokken dinsdag van Kobani door naar het dorp Shiran, dat even ten zuidoosten van de stad ligt, zei Mustafa Bali, een activist ter plaatse.

Eerder op de dag veroverden ze al het naburige dorp Qarah Hlanj. Het Observatorium voor de Mensenrechten, dat de burgeroorlog in Syrië met hulp van lokale activisten verslaat, bevestigde Bali's berichten.

De YPG claimde de val van Kobani maandag. Het Amerikaanse leger temperde hun vreugde echter en hield het erop dat negentig procent van de stad in handen is van de Koerdische troepen. 

Video: Koerden verjagen IS uit Kobani

Hoge prijs

Of Kobani nu nagenoeg of geheel is ingenomen, de Koerden hebben een hoge prijs betaald. Kobani is 'vrijwel helemaal verwoest', liet de Koerdische functionaris Idriss Nassan vanuit de stad weten. De omvang van de ravage maakt de terugkeer van vluchtelingen voorlopig onmogelijk.

Aan de Turkse zijde van de Noord-Syrische grens probeerde de politie dinsdag een duizendtal Koerden te weerhouden van een oversteek naar Kobani, meldt het Turkse persbureau Dogan. De Koerden wilden daar de overwinning vieren. De Turkse politie zette traangas in.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië