Door de vele aandacht voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS) krijgt de humanitaire ramp in Syrië nauwelijks nog aandacht.
 

Dat zegt een groep Syrische artsen. ​Ondraaglijk, onwerkbaar, catastrofaal. In die termen omschrijven ze de werkomstandigheden in hun thuisland na vier jaar burgeroorlog. 

Door de vele aandacht voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS) krijgt de humanitaire ramp in het land echter nauwelijks nog aandacht, zegt een groep Syrische artsen.

Tijdens een bezoek aan Parijs herinnerden de medici dinsdag aan het dagelijkse leed van de bevolking, dat volgens hen is verergerd sinds de bombardementen van de coalitie tegen IS begonnen.

''Er wordt gesproken over extremisme en IS, maar niet over de vrouwen en kinderen die worden gedood. De lichamen die uit elkaar worden gereten. Voor artsen is dat de dagelijkse realiteit'', zei een woordvoerder van de Syrische Medische Hulporganisaties, een samenwerkingsverband van hulpverleners.

Tyfus

De artsen krijgen niet alleen te maken met oorlogsslachtoffers. Ze moeten ook het hoofd zien te bieden aan uitbraken van ziekten als cholera, tyfus en tuberculose, die weer de kop opsteken door gebrek aan medicijnen en vaccins.

Ziekenhuizen en klinieken zijn zwaar onderbemand. Zo zijn in de belegerde stad Aleppo in totaal slechts dertig artsen actief, zei een arts die zichzelf Abdelaziz noemt.

Onderwijs

Zo'n 670.000 Syrische kinderen krijgen momenteel geen enkele vorm van onderwijs. Die schatting deed kinderrechtenorganisatie Unicef dinsdag. De extremistische groepering IS beval in december de sluiting van alle scholen in het gebied dat ze controleert.

IS wil het onderwijs drastisch omgooien en wel op zo'n manier dat het in lijn is met de strenge interpretatie van het islamitisch recht dat IS erop na houdt. Docenten worden 'bijgeschoold' en daarom zijn de scholen in de tussentijd dicht.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië