Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft dinsdagochtend de moord op de Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt in de Syrische stad Homs veroordeeld.

Ban Ki-moon deed dat in een verklaring op de website van de Verenigde Naties. In de verklaring wordt gesproken van "een inhumane daad van geweld tegen een man die heldhaftig het Syrische volk bijstond".

Volgens de VN-topman is de moord het zoveelste bewijs voor de noodzaak om burgers beter te beschermen.

In de verklaring eist Ban Ki-moon dan ook dat de Syrische regering en de rebellen in Syrië erop toezien dat burgers worden beschermd, ongeacht hun geloof en etnische achtergrond. Op beide partijen rust volgens hem de plicht om geweld tegen de bevolking te voorkomen.

al-Nusra

Van der Lugt werd maandagochtend door gewapende mannen ontvoerd uit zijn woning en met twee kogels door zijn hoofd om het leven gebracht. De 75-jarige pater werkte op dat moment al zeker vijftig jaar in Homs.

Volgens de gouverneur van de provincie Homs, Talal al-Barazi, zit het extremistische al-Nusrafront achter de moord. al-Nusra is een vertakking van al-Qaeda. Het motief van de daders is onduidelijk.

Wereldnieuws

De dood van Van der Lugt maakte maandag over de hele wereld indruk. Grote persbureaus zoals het Duitse dpa, het Franse AFP en het Amerikaanse AP berichtten uitgebreid over de moord op de Nederlander.

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten diep geschokt te zijn door de moord op de pater. "Pater Frans verdient onze dankbaarheid en ons respect", zo zei Timmermans.

Profiel: Van der Lugt bleef Syriërs trouw tot aan dood