Polio grijpt om zich heen in het door burgeroorlog verscheurde Syrië. Inmiddels zijn 25 gevallen van de ziekte die blijvende verlamming kan veroorzaken, officieel bevestigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Syrische artsen hebben echter al minstens 110 kinderen geteld die symptomen hebben en waarschijnlijk ook aan polio lijden. Dat meldde de BBC woensdag.

Het werkelijke aantal besmettingen moet veel hoger zijn. Artsen nemen aan dat ieder bevestigd geval van polio staat voor minstens tweehonderd mensen die besmet zijn met het virus.

Nieuwe besmettingen

Met de zomer in aantocht maakt de WHO zich ernstig zorgen, omdat er dan doorgaans een piek is in het aantal nieuwe besmettingen. Er is volgens de organisatie een ''zeer hoog risico'' dat de ziekte zich verder in Syrië en buurlanden zal verspreiden. Om dat tegen te gaan, worden op grote schaal vluchtelingen gevaccineerd.

De vaccinatiegraad is in Syrië gedaald van 91 procent tot een geschatte 68 procent. Die cijfers zijn echter uit 2012 en van de regering. Nieuwe besmettingen doen zich juist voor in gebieden waar rebellen de dienst uitmaken. De Syrische regering zegt dat het vaccinatieprogramma ook in die gebieden nog loopt, maar artsen en buitenlandse experts trekken dat in twijfel.

Vaccins

''Tel de aanvallen op artsen, de vernietiging van de gezondheidszorg en het ontzeggen van vaccins aan gebieden die de regering niet steunen of buiten controle van de overheid staan bij elkaar op en we hebben hier een door mensen veroorzaakte uitbraak'', zegt bijvoorbeeld de Amerikaanse kinderarts Annie Sparrow, die de uitbraak op de voet volgt.

Vernietiging van infrastructuur maakt de risico's nog groter. Zo hebben waterzuiveringsinstallaties in het oosten van het land het begeven, waardoor mensen vervuild rivierwater drinken. Het poliovirus leeft in water en kan zich mogelijk ook op die manier verspreiden.

Lees meer over Syrië