De Syrische oppositiegroep Nationale Coalitie mag geen lid worden van de Arabische Liga. Irak, Algerije en Egypte spraken zich dinsdag uit tegen het toelaten van de oppositiegroep als lid van het samenwerkingsverband van Arabische landen.

Leiders van landen die lid zijn van de Arabische Liga, zijn dinsdag in Koeweit-Stad bijeengekomen voor een top. Het lidmaatschap van het Syrische bewind van president Bashar al-Assad is in 2011 opgeschort wegens het harde optreden van het regime tegen de oppositie.

Ahmad al-Jarba, de voorzitter van de Nationale Coalitie, is nu als waarnemer in Koeweit-Stad. Hij reageerde teleurgesteld op het verzet van Irak, Algerije en Egypte tegen toetreding van de oppositiegroep tot het samenwerkingsverband. ''Dit is een signaal aan Assad dat hij mag blijven doden en aansluitend kan terugkeren in de Arabische Liga", zei Jarba.

Moslimbroeders

De landen van de Arabische Liga konden het dinsdag ook niet eens worden over het beleid ten aanzien van de Moslimbroeders in Egypte. Saudi-Arabië en Egypte hadden gevraagd de Moslimbroederschap als een terreurgroep te bestempelen, maar de andere landen lieten weten dat ze daar weinig voor voelen.

Maandag sprak een Egyptische rechtbank in een keer de doodstraf uit over 529 leden van de islamitische beweging. De Moslimbroeders zijn volgens de rechter onder meer schuldig aan moord en het aanvallen van politiemensen.

Dossier Syrië | 'Grote gevaren vooor missie chemische wapens Syrië'