Het Nederlandse Rode Kruis krijgt wegens de aanhoudende behoefte aan noodhulp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië een half miljoen euro extra van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Dat heeft het Rode Kruis vrijdag bekendgemaakt.

Van de Syrische vluchtelingen woont 75 procent buiten de vluchtelingenkampen bij gastgezinnen in Jordanië.

''Een deel van deze vluchtelingen ontvangt dankzij de toekenning van de Nederlandse regering een maandelijkse financiële bijdrage. Deze gelden worden voornamelijk gebruikt voor het betalen van de huur en deels voor levensonderhoud’’, aldus een woordvoerster van het Rode Kruis.

De noodhulporganisatie besteedde sinds het begin van de crisis drie jaar geleden 9,1 miljoen euro aan noodhulp voor de slachtoffers in Syrië en de buurlanden. De hulp bestond voornamelijk uit dekens, schoolkits, ambulances, voedselpakketten, babypakketten en lampjes op zonne-energie.

Halfstok

Omdat het zaterdag drie jaar geleden is dat het conflict in Syrië uitbrak, zijn door het Rode Kruis de 272 afdelingen en districten gevraagd die dag de Rode Kruisvlag halfstok te hangen. Zo wil de hulporganisatie de slachtoffers van het geweld herdenken.

''Ook gaan wereldwijd alle social media kanalen van het Rode Kruis op rood met de hashtag #RED forSyria. Hiermee willen we niet alleen solidariteit tonen met de slachtoffers, maar ook respect tonen voor de 34 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan die zijn omgekomen’’, aldus de woordvoerster.

De actie is ook bedoeld om een statement te maken: dat hulpverleners onbeperkte en veilige toegang moeten krijgen. Het Rode Kruis roept daarom wereldwijd mensen op om via social media hun steun te betuigen.

Dossier Syrië