De conferentie gaat naar verwachting 10 februari vooralsnog voor een week verder. Dat is mogelijk te laat voor belegerd Homs, maar helemaal hopeloos is de bijeenkomst niet.

Naar verluidt zijn er al deelnemers die hun hotelkamer voor een appartement verruilen en op termijn resultaten voor mogelijk houden. 

Vooral akkoorden over plaatselijke hulp aan burgers of bestanden zijn niet ondenkbaar, wanneer de internationale druk op peil blijft en wanneer Rusland zijn oude bondgenoot Syrië bij de les houdt.

Het officiële doel van de internationale conferentie, een vredesregeling die de regering van de Syrische president Bashar al-Assad vervangt, lijkt in Genève niet realistisch.  

Assad

De regering van Bashar al-Assad zou het liefst nu al wegblijven. Maar een van de initiatiefnemers is het Kremlin. Rusland is de belangrijkste steunpilaar van Assad en heeft de afgelopen tijd de militaire hulp aan hem flink opgeschroefd.

Het Kremlin denkt dat Assad de strijd wint, maar worstelt ondertussen met het slechte imago van zijn regime. Dat wordt niet alleen van 'de gebruikelijke oorlogsmisdaden' beschuldigd, maar steeds vaker ook van minder gangbare gruwelen zoals het gooien met spijkerbommen en het slopen van opstandige woonwijken.

Rusland bereikte vorig jaar dat Assad zijn chemische wapens beloofde op te geven. Daarmee werd Assad in veel westerse 'argusogen' toch weer een gesprekspartner. En die moet aan gesprekken deelnemen, desnoods aan oeverloze gesprekken, schatten de Russen.

Jihadisten

De belangrijkste gewapende tegenstanders van Assad, de jihadisten, zijn niet bij de onderhandelingen in Genève vertegenwoordigd. Assad presenteert die strijders als de enige oppositie die zijn wettig gekozen bewind bedreigt.

De oppositie is in Genève echter de Nationale Coalitie. Dat is een door westerse mogendheden, Turkije en Arabische Golfstaten naar voren geschoven samenraapsel van ballingen. De coalitie wilde eerst helemaal niet komen, als hij niet eerst beloofde af te treden.

Maar ook zonder die belofte blijft de Nationale Coalitie nu rond de onderhandelingstafel hangen. Hun delegatie heeft al samen met de regeringsdelegatie een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de slepende oorlog. Wanneer ze samen in hun rol als onderhandelaars groeien, zouden er wel afspraken kunnen komen die het aantal slachtoffers beperken.

Achtergrond: Overgangsregering onrealistische inzet conferentie

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië